Као што се одваја шарен веш од белог, потребно је одвајати и кухињске крпе од пешкира.
Поред брисања суђа, кухињским крпама често обришемо руке током кувања, али их користимо и током чишћења кухињских површина.
Због честе примене, кухињске крпе су углавном мокре, и због тога су идеално место за развој разних бактерија и клица.
Прочитајте још: МРЉЕ НЕСТАЈУ! Да бисте направили ДОМАЋИ ДЕТЕРЏЕНТ требаће вам 4 САСТОЈКА и 10 минута
Ако кухињске крпе перемо заједно с пешкирима, бактерије и клице се врло лако могу прошити и на њих, стога стручњаци препоручују да се кухињске крпе и пешкири перу одвојено на високим тепературама.
Уколико кухињске крпе и пешкире перемо заједно у веш машини, може доћи до контаминације и ширења штетних бактерија и клица, па пешкири којима бришемо и лице, неће бити у потпуности чисти.
Ову грешку скоро сви праве, али као што раздвајамо одећу по боји и материјалу, морамо раздвајати и крпе од пешкира.
Фото: Пиксабеј
Приликом прања важна је и количина прашка - треба да га сипати довољно, јер уштеда на прашку може утицати на чистоћу веша.
Како прати крпе, а како пешкире?
Стручњаци такође саветују да се у машину приликом прања кухињских крпа убаци мало сирћета и соде бикарбоне, како би нестали мириси које крпе често покупе током кувања.
Поред тога, за крпе није препоручљив омекшивач јер их беспотребно оптерећује хемикалијама, а може утицати на њихово упијање.
Фото: Пиксабеј
За разлику од кухињских крпа, омелкшивач се може користити приликом прања пешкира, али у мањим количинама у односу на остали веш.
Такође, пешкире треба прати на свака четири дана и то најбоље на 90 степени, како би се избегло ширење бактерија.
Фото: Пиксабеј
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ