Иду хладнији дани и период када трошимо више струје него иначе, па је корисно знати како имањити рачуне
Трочлана породица годишње троши око 11 посто електричне енергије на кување, а постоји неколико трикова за уштеду енергије у кухињи.
Треба кувати у поклопљеној посуди јер се тако штеди до 20% енергије, такође треба користити посуде које су величином сразмерне грејној површини како би се избегао губитак од 20% енергије;
Када вода прокључа, јачину грејања посуде треба смањити на најнижу могућу температуру при којој ће вода да настави да кључа. На овај начин може се уштедети и до 60% енергије;
Најекономичније кување обавља се у експрес лонцу којим се време кувања и утрошена електрична енергија смањују за два до три пута.
Прочитајте још: Машина за веш има 3 одељка у фиоци, да ли знате чему служи ТРЕЋИ?
Искључивањем рерне 10 минута пре краја печења може се уштедети до 20% енергије;
Приликом коришћења рерне, пожељно је што мање је отварати јер се при сваком отварању врата рерне изгуби 20% топлоте.
Енергија се може уштедети и тако да се изаберу лонац и тигањ чији радијуси одговарају величини кола. Радијус посуђа може чак бити и нешто већи.
Додатно, новац и енергија могу се уштедети и ако се у лонац стави само потребна количина воде јер то убрзава процес загревања и тако се смањује потрошња воде и енергије. Јаја и поврће могу да се кувати у само 2 центиметра воде – другим речима, нема потребе да буду прекривени водом. Последњи савет је за љубитеље тестенине – ставите је у лонац док је вода још хладна. Тако ће тестенина бити брже готова.
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ