Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

КАКО ДА ВАМ БОЖИЋНА ЗВЕЗДА ШТО ДУЖЕ ТРАЈЕ: Једна грешка може да уништи ово чаробно цвеће

Божићну звезду сви воле због прелепих црвених врхова за које кажу да су најбогатији празнични цветови.

1701948970_Untitled.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Оно што многи не знају јесте да најлепши део ове собне биљке нису цветови, већ украсни листови, док цвет чине оне ситне зеленожуте бобице у средини.

Горњи црвени листови су изузетно декоративни, а могу бити и розе и жути. Доње лишће је зелене боје. Поинсетија, како гласи баштованско име ове омиљене биљне врсте, може бити и крем бела. Име је добила по Џоелу Поинсету који је послао прве биљке из Централне Америке у Филаделфију. Тамо су почели да је размножавају и рекламирају као украс за Божић и Нову годину.

Мексичка легенда каже да је једна сиромашна девојчица пожелела да украси олтар у цркви пред Божић, а имала је само неки коров који је убрала крај пута. Пред окупљеним верницима, он се чудом претворио у прелепу биљку тамнозеленог и црвеног лишћа - поинсетију.

Божићна звезда воли светло место, али је треба заштитити од директног сунца. Важно је да не буде у претоплој просторији - максимум нека буде 20 степени, а пријаће јој и ниже од тога. Најгоре што можете да урадите јесте да поинсетију ставите у близину радијатора. Немојте је ни померати с места на место, јер може одбацити цвет.

Биљка се залива једном недељно, а прихрањује једном месечно, течним ђубривом. Ако је негујете исправно, биће вам пуна украсних листова све до фебруара или марта. Тада ће ући у период мировања, па се немојте уплашити кад одбаци листове.

Скратите јој избојке на дужину од око 10 до 15 центиметара. У пролеће је пресадите у нови супстрат и изнесите на балкон или у башту, с тим што мора бити стављена у сенку. Прихрањујте је сваке две недеље.

Свако може да размножи поинсетију ако зна пар важних правила. Прво, кад се гранчица дужине око 10 цм одсече, треба је потопити у топлу воду на пар сати. Затим се грачица поспе хормоном за ожиљавање, па засади у мешавину земље и песка. Пелцер мора да буде на собној температури.

Биљка са које је узет пелцер може да страда ако се не заштити како треба. То се постиже пепелом од цигарете. Њиме треба посути место реза како би засушило.

 

БОНУС ВИДЕО:

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas