Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
ЛЕПОТА

Направите кућни ВЕЛНЕС за 50 динара: Једноставне купке које ће вас препородити

У Србији се од давнина знало колико су купке лаготворне, а наше баке су препоручивале од различитих биљака за многе болести

depositphotos_14501825-stock-photo-beautiful-spa-setting-with-lily.jpg
Фото: Депозитфото
Oglas

Кожа је као сунђер, све упија.

Откако је људског рода човек се брчкао у топлој води, додавао разне биљке и минерале, да би се боље осећао или излечио. Бања, топла купатила, терме, велнес или спа - суштина је иста: у врућу воду сипајте лековите биљке које могу помоћи да се реши неки проблем. Уколико сте напети после купке ћете се осећати лепо.

Прочитајте још: Уколико имате ових ШЕСТ НАВИКА, ви сте даса са стилом и жене вам не могу одолети!

Препоручујемо шест купки, а свака неће коштати више од 50 динара:

Боровина

Купке са боровим екстрактом или са боровим иглицама јачају нерве и срце. Примењују се код упале нерава, узрујаности, несанице, костобоље, реуматизма, ишијаса, отока зглобова.

Руси препоручују купке против гојазности Фото: Депозитфото

Ову пријатну купку Руси препоручују и код гојазности, астме, катара дисајних путева, гнојних чирева, и болести плућа. Приремају се тако што се иглице, гранчице и шишарке бора прелију хладном водом и кувају пола сата. Посуда се затвори и остави 12 сати. Добар екстракт је браон боје. За пуну каду је потребно 1,5кг, за половину 3/4кг, за седећу купку 1/4кг борових иглица.

За депресију и лупање срца
У пуну каду вруће воде додати одвар направљен од 20 до 30 цветова хајдучке траве. У каду се такође може сипати и око 200г морске соли. Добра је код нервозе, депресије и лупања срца.

Слама

Купка од овсене сламе се показала као ефикасно средство код камена у бубрезима. Прави се тако што се слама кува око пола сата, одвар се процеди и сипа у каду пуну топле воде чија температура не треба да прелази 30 степени Целзијусових. Купка се примењује свакодневно, може и до три пута дневно.

Купка од овсене сламе је изузетно ефикасна.

У кади се остаје један сат, а по завршетку цело тело се тушира хладном водом. Као допуна лечењу топлом купком пије се одвар од овса. Овас се кува пола сата и прохлађен се пије две чаше дневно.
Купке са одваром од одољена служе за смиривање срца и нервне напетости, али могу смањити и број откуцаја срца и снизити притисак. Умирују све врсте грчева. За пуну каду треба 1/2кг одољена. За седећу купку 250 грама. Вода са одољеном остави се да ври пола сата. Затим се процеди и сипа у воду.

Ловор за стрес
У каду напуњену млаком водом сипајте шољицу јабуковог сирћета и ставите 10 свежих или сувих листова ловора.Уживајте 15-20 минута, изађите из воде и измасирајте тело бадемовим уљем помешаним с неколико капи уља од лаванде.

Храстова кора

Због великог садржаја танина, купке од храстове коре корисне су за снижавање температуре и зарастање рана. Користе се код коже оштећене хладноћом и код дечјих скрофула.

Користи се сува кора која се потопи у хладну воду.

Кора треба да буде сува, пре употребе се потопи и стоји неколико сати у хладној води, па се кува пола сата. Одвар се процеди и дода у воду за купање. За пуну каду потребно је узети 1кг храстове коре, за пола каде пола килограма, а за седећу купку 1/4кг.

Прочитајте још: До здраве и лепе коже у три корака: Ово су кључне ставке за правилну негу

Вирак

Некада су слабуњава деца купана у води са вирком. Данас се користе купке код прелома, повреда код порођаја, опуштених трбушних мишића, код склоности ка спонтаном побачају, за учвршћивање плода и за јачање материчних лигамената. За једно купање узети до 200г сребрног вирка, који се пола сата укува и процеди пре стављања у каду.

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas