Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

ПСИ "НАЊУШЕ" ВАШЕ ЛАЖИ: Не замерајте се својим кућним љубимцима

Ови четвороножни чланови породица су веома осетљиви на све промене у понашању својих власника, а итекако могу да "нањуше" и када их лажу, показала су најновија истраживања

1727427557_shutterstock_2461325081.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Пси су веома добри у "читању" наших емоција - готово непогрешиво могу да процене када смо срећни, када смо тужни, а када напетији него иначе. У складу са ониме што осете, они и сами реагују, практично реплицирајући наше понашање. Али, да ли могу да "намиришу" када их лажемо? Апсолутно да да - пси итекако могу да препознају када нисмо искрени према њима, преноси портал Киншип.

 

Пси подвргнути психолошком тесту

Иза ове тврдње научника стоји истраживање из 2021. године, када су научници, користећи Сали-Ан тест, психолошки тест за евалуалцију социјално-когниивних вештина и способности разумевања уверења и перцепција других људи, испитали начин размишљања паса. Претпоставка научника била је да ће пси на тесту показати резултате који су приближни деци узраста до 5 година, који у тим годинама нешко препознају лаж, али су се изненадили када су видели стварне резултате.

 

Поверење паса се стиче

У експерименту је учествовало 260 паса и исто толико њима непознатих људи, а четвороножни испитаници су имали задатак да погоде у којој се од две чиније налази храна. У томе су им помагали људи, који би прилазили чинијама и додиривали их, говорећи како се у њима налази храна. Након добијања поверења паса, у просторију би улазила непозната особа, која би храну премештала у другу чинију. Некада би човек од поверења овоме присуствовао, а некада не.

 

Али они умеју да препознају када их лажемо

У оба случаја, након поновног приласка чинији, особа од поверења показивала би псу да је храна у чинији која је у том тренутку празна, а значи - лагала би. Међутим, реакција паса се разликовала зависно од тога да ли је та особа била у просторији у тренутку премештања или није. Ако ние присуствовала - чак 50 посто паса би поверовало тој особи, надајући се да не би слагала, а ако јесте - готово две трећине паса је игнорисало сигнал да је храна у празној чинији, препознајући да је у питању лаж, на основу говора тела човека.

 

А да ли пси умеју да лажу

Када је то у њиховом интересу – апсолутно да, и ова тврдња такође има научну потврду. Истраживање из 2017. године показало је да пси итекако умеју да прилагоде своје понашање у зависности од тога да ли испред себе имају особу са којом желе да сарађују или, пак, некога са киме би се радије такмичили. Они су показали способност да тактички обмањују људе са којима би се радије такмичили, док су у осносу са онима са којима желе да сарађују били потпуно отворени и искрени.

(РТ)

 

БОНУС ВИДЕО

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas