Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Које расе мачака живе најдуже: Научници истражили дуговечност мачака

Откривене су разлике у трајању животног века између различитих раса мачака, као и да ли род мачке може на то да има утицај. Раса која има најкраћи животни век је веома препознатљива и популарна раса мачака, док је она са најдужим животним веком карактеристична по крзну.

1716037831_HKDGHJ.jpg
Фото: Принтскрин/Инстаграм
Oglas

Студија која је проучавала животни век хиљада мачака у Великој Британији открила је значајне разлике између различитих раса. Научници су одлучили да спроведу студију након што су закључили да не постоји довољно опсежног истраживања о дуговечности мачака, истичући значајан јаз у поређењу са студијама на псима.

Истражујући податке о скоро 8.000 мачака које су угиниуле између 2019. и 2021. године, британски научници су открили да је њихов просечан животни век био отприлике 11.7 година.

Забележено је и да женке мачке имају тенденцију да надживе мужјаке, са очекиваним животним веком од 12.5 година, у поређењу са 11.2 године, преноси "Лајв сајенс".

Интересантно је да мачке укрштене расе имају тенденцију да живе дуже од већине расних мачака, са очекиваним животним веком од 11.9 година. Међу анализираним расама, бирманске и бурманске мачке имале су најдужи животни век од 14.4 године, док су бенгалске и сфинкс мачке имале најкраћи животни век од 8.5 и 6.7 година.

Занимљиво је да за разлику од паса, варијације у животном веку код мачака нису у корелацији са карактеристикама као што је величина тела, а научници су такође приметили релативне физичке сличности међу хиљадама мачака.

"Мачке су досадне - разлика између мачака је обично само у дужини или боји њиховог крзна", рекли су научници.

Након анализе, стручњаци су такође саставили таблице живота, које су помогле у предвиђању преосталог животног века различитих раса мачака, како би власници лакше могли да донесу одговорне одлуке о медицинским третманима.

"Ако ваша мачка има 11 или 12 година и очекује се да ће живети само још годину дана, онда вероватно не вреди радити озбиљну операцију, на пример", закључили су научници.

(РТ)

БОНУС ВИДЕО:

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas