Oglas
· · Komentari: 0

Koje rase mačaka žive najduže: Naučnici istražili dugovečnost mačaka

Otkrivene su razlike u trajanju životnog veka između različitih rasa mačaka, kao i da li rod mačke može na to da ima uticaj. Rasa koja ima najkraći životni vek je veoma prepoznatljiva i popularna rasa mačaka, dok je ona sa najdužim životnim vekom karakteristična po krznu.

1716037831_HKDGHJ.jpg
Foto: Printskrin/Instagram
Oglas

Studija koja je proučavala životni vek hiljada mačaka u Velikoj Britaniji otkrila je značajne razlike između različitih rasa. Naučnici su odlučili da sprovedu studiju nakon što su zaključili da ne postoji dovoljno opsežnog istraživanja o dugovečnosti mačaka, ističući značajan jaz u poređenju sa studijama na psima.

Istražujući podatke o skoro 8.000 mačaka koje su uginiule između 2019. i 2021. godine, britanski naučnici su otkrili da je njihov prosečan životni vek bio otprilike 11.7 godina.

Zabeleženo je i da ženke mačke imaju tendenciju da nadžive mužjake, sa očekivanim životnim vekom od 12.5 godina, u poređenju sa 11.2 godine, prenosi "Lajv sajens".

Interesantno je da mačke ukrštene rase imaju tendenciju da žive duže od većine rasnih mačaka, sa očekivanim životnim vekom od 11.9 godina. Među analiziranim rasama, birmanske i burmanske mačke imale su najduži životni vek od 14.4 godine, dok su bengalske i sfinks mačke imale najkraći životni vek od 8.5 i 6.7 godina.

Zanimljivo je da za razliku od pasa, varijacije u životnom veku kod mačaka nisu u korelaciji sa karakteristikama kao što je veličina tela, a naučnici su takođe primetili relativne fizičke sličnosti među hiljadama mačaka.

"Mačke su dosadne - razlika između mačaka je obično samo u dužini ili boji njihovog krzna", rekli su naučnici.

Nakon analize, stručnjaci su takođe sastavili tablice života, koje su pomogle u predviđanju preostalog životnog veka različitih rasa mačaka, kako bi vlasnici lakše mogli da donesu odgovorne odluke o medicinskim tretmanima.

"Ako vaša mačka ima 11 ili 12 godina i očekuje se da će živeti samo još godinu dana, onda verovatno ne vredi raditi ozbiljnu operaciju, na primer", zaključili su naučnici.

 

BONUS VIDEO:

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas