Неопходан је за вид, развој костију и здравље коже, уравнотежује хормоне у телу, а служи и у обрани од инфекција.
Шаргарепе су богате каротеноидима попут бета каротена и ретинолом који се у телу трансформишу у витамин А. Овај важан нутријент оснажује имунитет тела, снижава шећер у крви и намеће се као одличан савезник у борби против болести срца и крвних судова.
Међутим, ево намирница које су бољи снабдевачи витамином А чак и од шаргарепе!
1. Тиква
Сто грама овог сласног јесењег плода садржи 0,7 милиграма бета-каротена и 14.100 јединица ретинола што задовољава отприлике половину дневних потреба за витамином А. Значајне количине вредних нутријената пронаћи ћете чак и у питама, али ваља имати на уму да ћете у овом облику унети и значајну количину шећера и масти.
Прочитајте још: Није увек здрав! Ево када НЕ СМЕТЕ да конзумирате ЂУМБИР
2. Батат
Слатки кромпири задовољавају потребу за угљеним хидратима, а истовремено пружају богатство витамина, посебно витамина А. У једном слатком кромпиру наћи ћете више од 1 милиграм бета-каротена и 21.000 јединица ретинола и тако задовољити већину потреба за овим вредним нутријентом.
3. Кељ
Ово лиснато и доступно поврће не назива се суперхраном без разлога. Сто грама кеља садржи чак 28 хиљада јединица ретинола и нешто више од једног милиграма бета-каротена. Уз то нуди и богатство витамина Ц и К, па се намеће као одличан савезник лепоте и здравља.
Прочитајте још: Зачин из КУХИЊЕ успешно лечи СТЕРИЛИТЕТЕ КОД ЖЕНА
4. Уље бакалара
Да је рибље уље богато омега 3 масним киселинама које чувају срце добро је позната чињеница. Али, да ли сте знали благодети рибљег уља бакалара? Једна кашика овога уља садржи 13,600 јединица ретинола и четири милиграма бета каротена што је чак осам пута више него сто грама свежих шаргарепа.
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ