Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Тамни колутови око очију могу да буду знак недостатка ДВА ВИТАМИНА: Налазе се у овој храни

Тамни кругови око очију су повезани и са витаминима у телу

1711796393_shutterstock_1902254044.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Ако се вец́ неко време борите са тамним колутовима испод очију, а вец́ сте испробали креме и „уради сам“ лекове, можда је време да мало дубље погледате узроке због којих имате подочањаке.

Да ли су тамни кругови испод очију знак болести?

У вец́ини случајева, тамни кругови испод очију су козметички проблем, а не медицински. У случају да не знате, периорбиталне вене (крвни судови) испод ваших очију могу изгледати истакнутије у одређеним ситуацијама, као што су сезонске алергије или упална стања. Генерално, како старимо, губимо масно ткиво око очију. Чињеница која ствара ово карактеристично сенчење око очију.

Овде има много криваца, од слабе циркулације крви, до недостатака витамина и других хранљивих материја.

Који недостатак узрокује тамне кругове испод очију на кожи?

Недостаци витамина повезани са подочњацима укључују витамине Е, Д, витамин К, А и Б12. Поред тога, недостатак гвожђа је такође главни узрок тамних кругова.

Очигледно, недостатак гвожђа може бити кривац за те тамне кругове око очију. Када тело не добије довољно гвожђа, спречава производњу хемоглобина, који је одговоран за пренос кисеоника до ткива.

Недостатак гвожђа се обично манифестује као анемија и људи га често игноришу. Најчешц́и симптоми недостатка гвожђа су вртоглавица, умор, кратак дах и неправилан рад срца. Због слабог снабдевања кисеоником и лоше циркулације крви, људи са недостатком гвожђа такође често имају хладне руке и стопала.

Као што сте можда приметили, један од знакова недостатка гвожђа је бледа кожа. Нешто што је посебно видљиво на лицу, где је кожа тања. Подручје око очију је још тање, због чега су крвни судови видљивији.

Недостатак витамина К

Каква је веза између тамних кругова и витамина К? Витамин К1 регулише згрушавање крви, док витамин К2 служи за транспорт калцијума на права места и контролу његовог нивоа. Нешто што такође помаже у правилној апсорпцији витамина Д. Намирнице богате витамином К су парадајз, карфиол, репа и нар. Што се тиче спољне примене, крема са витамином К може да учини чуда на крвним судовима око очију.

Шта је са недостатком витамина Б12 и тамним круговима испод очију?

Још један витамин о коме треба да разговарамо је Б12. Овај витамин је снажно повезан са гвожђем и производњом црвених крвних зрнаца. Када је ниво Б12 низак, вероватно ц́е доц́и до недостатка гвожђа. Б12 такође помаже у стварању коштане сржи. У целини, витамини Б су витални за метаболизам и производњу енергије.

Иронично, ако их нема у телу, они могу пореметити обрасце спавања, што може погоршати тамне кругове и учинити да ваша кожа изгледа досадно. Зато уверите се да ваша исхрана укључује храну као што су месо, млеко, зелено лиснато поврц́е, парадајз, јаја, ораси и морски плодови.

(Женски магазин)

БОНУС ВИДЕО

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas