Ако се одричете меса, морате да се упознате са свим позитивним и негативним странама.
Како ц́е ова одлука утицати на ваше тело?
Вегетаријанска исхрана сада је популарнија него икада раније. Неко то ради из етичких разлога, неко - због преференција укуса, а неко - "због здравља". Научници се још увек не слажу око тога колико је добар овај други разлог, пошто штетност меса – као ни безусловна корист вегетаријанства – нису научно доказане. На вама је да једете месо или не, а ми ц́емо вам рец́и како ц́е то утицати на ваше тело.
Почнимо са позитивним. За разлику од животињске хране, биљна храна не изазива аутоинтоксикацију, не трује људско тело производима распадања у процесу варења. Генерално, када једете месо, оптерец́ење гастроинтестиналног тракта је много вец́е него када једете биљне производе, па након тањира вруц́ег или сочног одреска можете осетити тежину у стомаку. Сходно томе, када је вец́ина ваше исхране биљна, ваш систем за варење се осец́а много боље.
Прочитајте још: Зашто ујутру имамо најмање килограма? Одговор је једноставан
Осим тога, како показују многе студије, присталице вегетаријанства мање пате од хипертензије, дијабетеса и кардиоваскуларних болести. Смањује ризик од гојазности и коронарне болести срца. Још један плус је што биљни производи, за разлику од животиња, не доприносе развоју атеросклерозе, јер немају атерогена својства.
Фото: пинтерест
Ако су вас горе наведене предности навеле да озбиљно размислите о преласку на биљну исхрану, имајте на уму да ц́е изградња уравнотежене исхране без употребе животињских производа бити много тежа. Први проблем са којим се суочавају људи који одлуче да се одрекну меса је недостатак протеина. Чињеница је да су животињски протеини комплетни (садрже свих 12 есенцијалних аминокиселина које наше тело не може сам да произведе), док биљни протеини нису. То јест, ако поједете порцију пилец́ег филеа, одмах добијате свих 12 аминокиселина. Да бисте добили исти сет аминокиселина од биљне хране, морац́ете да комбинујете неколико производа ођедном.
Прочитајте још: ПРОТИВ СТРЕСА И НЕГАТИВНЕ ЕНЕРГИЈЕ: Направите сами етерично уље од јабуке УЗ ПОМОЋ ДВА САСТОЈКА (РЕЦЕПТ)
Једнако значајан недостатак потпуног одустајања од меса је повец́ан ризик од недостатка гвожђа. Чињеница је да је у производима животињског порекла гвожђе, које се боље апсорбује од гвожђа из биљних производа (15-35% наспрам 2-20%).
Други "нуспојаве" одустајања од меса укључују недостатак омега-3 масних киселина. Али то уопште није застрашујуц́е, јер се уз компетентан приступ планирању исхране недостатак ових супстанци може избец́и. Ако не једете месо, вец́ једете рибу и морске плодове, нема разлога да бринете. Ако ове намирнице нису у вашој исхрани, покушајте да додате више орашастих плодова, семенки, ланеног уља и авокада.
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ