О орашастим плодовима у контексту здраве хране се у последње време говори све више, а нутриционисти наводе безброј разлога који говоре у прилог томе колико су они добри за здравље.
Но када би морали да одаберете само једну врсту орашастих плодова коју ћете конзумирати, то би свакако требали да буду пистаћи. Они спадају међу најстарије орашасте плодове, а још су их римски владари сматрали правом посластицом.
Прочитајте још: РАЈ ЗА СРБЕ! Ако ОВДЕ летујете добијате бесплатне лежаљке, сунцобране и пешкире, а ДВОЈЕ ДЕЦЕ НЕ ПЛАЋА НИШТА
За грицкање се препоручују како због свог доброг укуса, тако и због свих бенефита које имају за организам, а нутрициноисти су их недавно прогласили најздравијом грицкалицом на свету. Много је разлога зашто би требали да постану део ваше исхране, а ови су сам неки од њих:
Пуни су витамина А, Б6, Ц и Е који су важни за рад срца, јачање имуног система, штите од штетних зрачења, одлични су за превенцију рака и очување нервног система. Богати су магнезијумом, гвожђем, калцијумом, фосфором, цинком, манганом, калијумом и бакром.
Пистаћи припадају најстаријим орашастим плодовима!
Поред тога, садрже и влакна која су потребна за здравље пробавнг тракта. Зато се препоручују људима који муку муче са анемијом јер они подижу гвожђе. Поред тога, ако имате грчеве у стомаку, пистаћи ће вам помоћи да олакшате тегобе.
Помоћ код мршављења
Пистаћи убрзавају метаболизам и регулишу килажу, а захваљујући влакнима, беланчевинама и мастима брзо стварају осећај ситости.
Прочитајте још: ТАБЛИЦА КИЛОГРАМА: Колико воде је дневно добро пити за лакше мршављење?
Чува здравље срца
Пистаћи доказано смањују ЛДЛ или лош холестерол и повећавају ХДЛ или добар холестерол, након врло кратког периода конзумирања. Богате су антиоксидансима, попут витамина А и витамина Е. Такође се боре против упале, штите крвне судове и смањују ризик од срчаних болести. Чак и врло мало узимање ових орашастих плодова повећава ниво лутеина.
Смањују ЛДЛ, лош холестерол, а повећавају ХДЛ, добар холестерол!
Спречава развој дијабетеса
Конзумирање пистаћа може спречити развој дијабетеса типа 2. То је зато што је 60 посто препоручене дневне вредности минерала фосфора садржано у једној шољици пистаћа. Не само да фосфор разбија протеине у аминокиселине, такође помаже у толеранцији глукозе.
Прочитајте још: Ако вам се јављају ОВИ СИМПТОМИ то је знак да се УМОРНИ: Станите и одморите се, тело ће вам бити захвално
Одржава здравље очију
Пистаћи садрже две каротеноиде којих нема у већини осталих орашастих плодова, лутеин и зеаксантин. Они делују као заштитни антиоксиданси бранећи ткиво од слободних радикала. Повезани су са смањеним ризиком од развоја сенилне макуларне дегенерације, која је водећи узрок оштећењима вида и стечене слепоће.
Успорава старење коже
Пистаћи су сјајан извор витамина Е, моћног антиоксиданса топивог у масноћи, неопходног за одржавање интегритета станичне мембране и често препоручиваног за здраву и лепу кожу. Витаимн Е чини сјајан посао штитећи кожу од УВ зрачења, пружајући одбрану од старења и рака коже.
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ