Висок крвни притисак повећава ризик од срчаног удара, тако да је од великог значаја да се држи у нормалним вредностима.
Хипертензија представља водећи фактор ризика за настанак кардиоваскуларних болести, а повишен крвни притсак је познат и као "тихи убица". Повезује се с генетиком, годинама, нездравим навикама попут пушења, појачаног конзумирања алкохола и енергетских напитака, стреа и недостатка сна.
Иако је од пресудне важности консултовати лекара и променити животне навике, треба бити опрезан и са природним лековима јер једна најновија здравствена студија истиче да чај од сладића, који је познат по бројним лековитим својствима, може у неким случајевима да повиси притисак.
Прочитајте још: Може да изазове НЕМИР, АНКСИОЗНОСТ и НЕСАНИЦУ: Када ЗЕЛЕНИ ЧАЈ постаје опасан?
Сладић се већ годинама употребљава за ублажавање респираторних и бубрежних инфекција, гастритиса, реуматских обољења и чира на желуцу.
Ипак, доктор Жан-Пјер Фалет са Универзитет Мекгил у Монтреалу упозорава да и биљни производи могу бити штетни, попут овог изузетно здравог чаја.
"Превелике количине неких биљних производа могу имати нуспојаве. Производи који садрже екстракт корена сладића могу подићи крвни притисак, изазвати задржавање воде и смањити ниво калијума ако се конзумирају у прекомерној количини", рекао је доктор.
Нормална вредност крвног притиска, према Светској здравственој организацији, је 120/80 мм живиног стуба за особе старије од 18 година. Када "горњи" притисак пређе 140, а "доњи" 90 сматра се да је повишен крвни притисак.
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ