Чак и најстроже присталице здраве дијете понекад дозвољавају себи да се опусте...
Концепт "слободан дан" познат је многим спортистима и онима који се редовно муче дијетама. Суштина је да понекад, одређеног дана, човек дозволи себи да се опусти и прекине режим. Пица, пљескавица, најомиљенија торта: неко "греши" једном месечно, неко - недељно.
Прочитајте још: Краљица Летиција популарни јесењи материјал понела и на мајици: Савршен спој уз класичне панталоне (ФОТО)
Али у ствари, још је горе ако стално једете само брзу храну. Аустралијски научници спровели су студију и открили да смењивање здраве и нездраве хране може довести не само до вишка килограма, већ и да штети мозгу и цревима. Три експеримента су укључивала четири групе глодара, свака са 12 репова. Једна контролна група је храњена редовном храном за пацове. Остала тројица су повремено или увек храњена исхраном богатом мастима и шећером.
Научнике су занимале 3 промене: краткорочно памћење пацова, микробиота и тежина. Испоставило се да је контролна група била нормална. За оне који су све време јели нездраву храну, показатељи су се погоршали очекивано.
Прочитајте још: Требало би да научите да ЋУТИТЕ О ОВИХ 5 СТВАРИ - одмах ће вам кренути у животу
Али резултати пацова који су с времена на време прекршили исхрану, истраживачи су били изненађени: когнитивно оштећење, посебно у тестовима просторне меморије, односно пацови су престали да памте локацију објеката, велику количину лоше микробиоте. Штавише, што су пацови дуже јели нездраву храну, резултати су били лошији.
Закључак је да прелазак са једне врсте хране на другу је стрес за тело. Дакле, ако сте почели да једете исправно, држите се овог режима.
Бонус видео:
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ