Истраживање је показало да је за кардиоваскуларне болести штетније спремати јела на маслацу
Употреба маслиновог уља у исхрани уместо маслаца има позитивне ефекте по људско здравље, показало је истраживање у коме је учествовало 63.000 жена и 35.000 мушкараца.
Прочитајте још: Када прочитате шта се налази на дасци за сечење и варјачи, одмах ћете их бацити
Учесници студије, која је трајала 24 године, на почетку нису патили од хроничних и срчаних болести, а стручњаци су пратили њихово здравствено стање сваке три године, преноси metro.co.uk.
Испитаници, који су дневно конзумирали више од једне кашике маслиновог уља, имали су 15 одсто мањи ризик да оболе од кардиоваскуларних болести и 21 проценат мање шансе од коронарних болести. Чак и мања количина маслиновог уља драгоцена је за здравље и смањује ризик од пет до седам одсто од поменутих обољења.
Прочитајте још: ЗАЧИНИ УМЕСТО ЛЕКОВА: Кућну апотеку вам може заменити ШПАЈЗ
Вођа истраживачког тима, Френк Ху, каже да је важно заменити нездраве масти (мајонез, маргарин) маслиновим уљем како би се смањио холестерол и побољшало кардиоваскуларно здравље. Истраживање је показало да употреба екстрадевичанског маслиновог уља у исхрани за 30 одсто смањује ризик од срчаног удара, a помаже и у регулисању телесне тежине.