Како ви започињете дан?
Скоро свака одрасла особа када устане из кревета одлази у кухињу и шољицу кафе. Многи мисле да другачије и не могу започети дан и овом напитку придају велику важност... Али, испијање кафе раним јутром на празан желудац вишеструко је ризично по здравље, што су потврдиле и најновије студије.
Наиме, једно истраживање које је објављено у дигиталном издању библиотеке Америчког медицинског националног института да кафа на празан желудац, има изузетно лош утицај на здравље, посебно код жена. Зашто је то тако?
Ниво хормона кортизола, познатијег као хормона стреса, највиши је ујутру када се будимо и најнижи увече када се припремамо за спавање.
– Испијање кафе рано ујутро, када је ниво кортизола највиши, ремети хормоне у организму и нарушава циркадијски ритам. Кортизол лоше делује на овулацију, хормонални баланс и килограме – појашњава нутрициониста и лекар Карлин Розенблум за портал ПуреWоw.
Прочитајте још: Негујте КОСУ и док спавате: Ствари на које морате да обратите пажњу (ФОТО)
– Конзумирање кофеина када је ниво кортизола највиши подстиче појачано лучење кортизола. Иако засад није објашњено због чега се ово догађа, верујемо да има везе утицај кафе на одређене витамине и минерале у телу – додао је Розенблум и упозорио:
– Кортизол је као и сви остали хормони нужан за функционисање организма, али проблем настаје када смо непрестано под стресом и када га тело стално лучи. Ово може да доведе до повећаног нивоа шећера у крви и до инсулинске резистенције.
Када унесемо кофеин пре доручка, он може повећати ниво желудачне киселине и прозроковати проблеме са пробавом. Покушајте да топлу кафу замените са хладном - хладна кафа је за 70% мање кисела од топле!
Када би требало попити јутарњу кафу?
Увек имајте на уму да је пре прве кафе потребно да узмете доручак. Поред тога, никако немојте испијати кафу непосредно након оброка. Идеално би било сачекати пола сата или сат времена, како се не би реметило варење и како би се снизио повишен ниво кортизола током устајања.
Потрудите се да за доручак унесете намирнице богате калцијумом попут бадема, чиа семенки и јогурта који неутралишу киселост, саветује нутрициониста Розенблум.
Бонус видео:
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ