Oglas
· · Komentari: 0

Jedna navika nije posebno dobra za one koji imaju VISOK PRITISAK: Lekari upućuju na oprez

Visok krvni pritisak (hipertenzija) podrazumeva vrednosti iznad 130/80 mm Hg i povezan je s povećanim rizikom od srčanog i moždanog udara. Iako postoji mnogo načina za snižavanje pritiska, jedna navika posebno pridonosi njegovom povećanju.

1729949950_shutterstock_1180800871-1-.jpg
Foto: Shutterstock
Oglas

Prema lekaru i nutricionisti dr Davidu L. Katcu, navika koju je ključno prekinuti jeste konzumacija hrane bogate dodatnim natrijumom i zasićenim mastima, kao što su restoranska hrana i visoko prerađena hrana.

"Natrijum je glavni pokretač varijacija krvnog pritiska, što znači da visok unos soli može značajno povisiti pritisak", objasnio je za EatingWell.

Visoko prerađena hrana poput čipsa, keksa i gaziranih pića ne samo da sadrži puno natrijuma, već je takođe bogata dodanim šećerima i zasićenim mastima, što dodatno povećava rizik za srčane bolesti.

Kac naglašava: "Visoko prerađena hrana sadrži sastojke koje retko koristimo kod kuće, uključujući razne pojačivače ukusa i emulgatore."

Dakle, jedan od najboljih načina za kontrolu krvnog pritiska je češće kuvanje kod kuće.

"Postoji jasna poveznica između konzumacije obroka van kuće i viših nivoa natrijuma", tvrdi dr Kac.

Takođe, domaća priprema omogućuje veću kontrolu nad unosom šećera i zasićenih masti.

Uz prehranu, redovna telesna aktivnost i upravljanje stresom ključni su za snižavanje krvnog pritiska i dugoročno zdravlje.

(Index.hr/ B92.net)

BONUS VIDEO

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas