Истраживачи кажу да резултати обећавају, јер показују да итекако можемо утицати исхраном на здрављем организма.
Најновије истраживање које је објављено у часопису "ЈАМА" окрило је да жене које се се хране према принципима медитеранске исхране имају чак 30 посто мању шансу да развију дијабетес типа 2.
Ово истраживање трајало је пуних 20 година, а оно је обухватало 25 хиљада учесница које су попуњавале упитнике описујући шта једу сваки дан.
Прочитајте још: Уколико имате проблем са несаницом, ова намирница је спас за вас
Све оне су се храниле према правилима медитеранске исхране у којој су наглашене здраве масноће из: маслиновог уља, орашастих плодова, семенки, рибе - као и целих црна житарица, воћа, поврћа.
Многи медитеранску исхрану сматрају најздравијом.
Др Самија Мора проучавала је у резулатима везу између исхране и дијабетеса типа 2 и других биомаркера који могу бити одговорни за разне метаболичке болести. Учеснице су сваки дан оцењивале од 0 до 9 храну коју су појеле - веће оцене давале су воћу, поврћу, житарицама, а мање црвеном или прерађеном месу.
Прочитајте још: Овај ХОРМОН У ЈЕТРИ може да утиче на склоност ка слаткој храни и АЛКОХОЛУ
Током истраживања, женама је стално мерена вредност холестерола и липопротеина, као и резистенција на инсулин, а оне које су углавном користиле медитеранску исхрану већ су на почетку студије ређе развијале дијабетес.
Здрава храна има антиоксидативна и противупална дејства
Смањени ризик за дијабетес вероватно је повезан са антиоксидативним и противупалним својствима већине намирница које су укључене у медитерански начин исхране.
Прочитајте још: Отишао код доктора и сазнао да му је остало ПОЛА САТА ЖИВОТА!
Ипак, и ово истраживање има нека ограничења, највише због тога што су учеснице углавном биле беле расе и лекари нису овим истраживањем обухватили веће скупове људи. Ипак, истраживачи наглашавају како ови налази обећавају јер показују да итекако можемо да контролишемо метаболизам храном и спречимо поједине болести.
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ