Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

5 симптома који могу да укажу на то да сте ДЕХИДРИРАЛИ: Посебно обратите пажњу током високих температура

Дехидрација може утицати на ниво енергије и ментално стање, па чак и бити опасна по живот у тешким случајевима.

1721307146_shutterstock_2161922071.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Одржавање одговарајуц́е хидратације је од суштинског значаја за опште добро здравље. Без воде, ваше ц́елије не могу да функционишу. Ипак, многи одрасли и деца не конзумирају довољно течности, што може довести до хроничне дехидрације.

Дехидрираноаст може негативно утицати на многе аспекте здравља, па чак и бити опасна по живот у тешким случајевима, тако да је важно знати потенцијалне знаке и симптоме дехидрације и код одраслих и код деце.

Имајте на уму да ови симптоми такође могу указивати на друго здравствено стање које није повезано са дехидрацијом.

Умор

Ако сте дехидрирани, можда ц́ете се осец́ати уморније него обично. То је зато што дехидрација утиче на сваки аспект здравља, укључујуц́и ваше циклусе спавања и буђења. Једна студија која је обухватила више од 26.000 одраслих Кинеза и Американаца открила је да је крац́е трајање сна значајно повезано са неадекватном хидратацијом, као и да су људи који су били адекватно хидрирани спавали дуже од оних који нису.

Урин тамне боје 

Ако не пијете довољно течности, ваш урин ц́е бити тамније боје. Урин тамније боје може се појавити када ваше тело чува више воде и не испушта је у урин. Из тог разлога, урин постаје више концентрисан са отпадним производима из тела, као што су натријум и уреа. Циљ није имати потпуно чист урин. Уместо тога, идеална боја урина је бледо жута, попут боје светле сламе. Имајте на уму да други фактори могу утицати на боју урина, укључујуц́и употребу лекова и витамина Б.

Сува кожа, смањена еластичност коже и испуцале усне

Један од најчешц́их знакова дехидрације је сува кожа, усне и смањена еластичност коже. Ако имате суву кожу, сува уста и суве или испуцале усне, дехидрација може допринети овим симптомима. Имајте на уму да сува кожа и испуцале усне такође могу бити знак многих других здравствених стања, тако да је важно да добијете праву дијагнозу.

Главобоље

Када не уносите довољно течности, можете имати честе главобоље. Иако је дехидрација снажно повезана са главобољом, истраживачи нису баш сигурни како дехидрација узрокује главобоље. Једна теорија је да исцрпљивање течности у телу доводи до истезања крвних канала у мозгу, што доводи до главобоље. Међутим, истраживачи признају да вероватно постоји више механизама иза главобоља повезаних са дехидрацијом и да неки људи могу бити подложнији главобољама повезаним са дехидрацијом од других.

Неке студије показују да повец́ање уноса воде може помоц́и у смањењу симптома главобоље код људи који имају мигрену. Једна студија која је укључивала 256 жена са мигренским главобољама показала је да су озбиљност, учесталост и трајање мигрене значајно нижи код оних који су пили више воде, пише Хеалтхлине.

Низак крвни притисак

Низак крвни притисак је знак дехидрације који се јавља само ако је особа значајно дехидрирана. Као што је горе поменуто, дехидрација нарушава функцију крвних судова и регулацију крвног притиска. Дехидрација узрокује мали волумен крви - то јест, мала количина течности која циркулише унутар ваших капилара, вена, артерија и комора вашег срца.

Када се ваш волумен крви смањи, ваше тело то надокнађује повец́ањем пулса и дисања, као и смањењем крвног притиска.

БОНУС ВИДЕО



 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas