Oglas
· · Komentari: 0

Zelena, crvena i žuta paprika? Evo po čemu se razlikuju i koja je zdravija

Koju boju paprike uglavnom birate?

1722946164_shutterstock_436796671.jpg
Foto: Shutterstock
Oglas

Paprika je odličan izvor vitamina C, antioksidanata i drugih esencijalnih hranljivih materija. Ali, koja je najbolja - zelena, crvena ili žuta i da li znate razliku?

Prednosti zelene paprike

Zelene paprike su jedna od najčešće konzumiranih paprika. Imaju oštru teksturu, blag ukus i nude niz zdravstvenih prednosti. Bogate su vitaminom C, koji je neophodan za podršku imuniteta i formiranje kolagena. Pored toga, ovo hrskavo povrće obezbeđuje vitamin K koji pomaže u unapređenju zdravlja kostiju i srca, a vitamin A poboljšava vid i zdravlje kože. Zelene paprike takođe sadrže folat (vitamin B9), koji podržava deobu ćelija i sintezu DNK, i kalijum, koji pomaže u regulisanju krvnog pritiska, piše Health Shots.

Prednosti crvene paprike

Crvene paprike nisu samo ukusne, već su i hranljive. Prepune vitamina C, jačaju imunološku funkciju i proizvodnju kolagena, koji su od vitalnog značaja za zdravlje kože. Ne sadrže nezdrave masti i imaju malo kalorija, što znači da mogu pomoći u gubitku težine. One takođe imaju vitamin A, koji podržava vid i zdravlje imuniteta, zajedno sa vitaminom B6, koji poboljšava funkciju mozga.  Minerali kao što je kalijum poboljšavaju zdravlje srca, a folna kiselina podržava deobu ćelija i sintezu DNK. Crvena paprika je posebno bogata antioksidansima kao što su beta-karoten i likopen, poznati po jačanju imuniteta, smanjenju upale i smanjenju rizika od hroničnih bolesti. NJihov sladak, ali pomalo pikantan ukus čini ih odličnim sastojkom za salate, sendviče i umake.

Prednosti žute paprike

Bogate su vitaminima C, A i B6, ključnim za imunološku funkciju, zdravlje vida i funkciju mozga. Ove paprike takođe obezbeđuju minerale poput kalijuma i folata, za koje se zna da promovišu zdravlje srca i funkciju ćelija.

Prednosti žute paprike takođe uključuju njena antiinflamatorna svojstva zbog sadržaja antioksidanata, posebno karotena. Takođe imaju malo kalorija i mogu biti odlična užina ako ste na dijeti.

Koja je zdravija?

Paprike dolaze u različitim bojama, od kojih svaka nudi različite zdravstvene prednosti. Crvene paprike se često smatraju najboljim izborom. To je zato što su potpuno zrele i imaju najveći nutritivni sadržaj u poređenju sa manje zrelim zelenim i žutim paprikama.

Međutim, treba napomenuti da žuta paprika zapravo sadrži najveći nivo vitamina C između tri boje, što ih čini odličnim izborom za povećanje unosa ove hranljive materije. Sve u svemu, sve tri boje paprike su hranljive i nude jedinstvene zdravstvene prednosti.
 

BONUS VIDEO

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

 


 

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas