Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

ЗАШТИТИТЕ ВАШЕ КОСТИ И СРЦЕ: Доктор открива како да побољшате опште здравље и виталност

Да ли нам је витамин Д потребан и током летњих месеци? На ово питање одговара асс др. сци мед. Иван Селаковић, специјалиста физикалне медицине и рехабилитације из Центра за физикалну медицину и рехабилитацију Универзитетског клиничког центра Србије.

1720162411_Foto-Shutterstock-promo.jpg
Фото: Схуттерсток
Oglas

Витамин Д игра кључну улогу у одржавању здравља костију, имунолошких функција и општег здравља. Међутим, многи људи не уносе довољно хране богате витамином Д, као што су масна риба, обогаћени млечни производи и јаја, те стога зависе од сунчеве светлости и суплементације. Иако је познато да се витамин Д може стварати у кожи под утицајем сунчеве светлости, све је више људи који имају дефицит овог витамина. Који су разлози?

Фото: Приватна архива, асс др. сци мед. Иван Селаковић

На првом месту, због посла или других обавеза много времена проводимо у затвореном простору. Са друге стране, када смо напољу, често користимо заштитне креме које, иако штите од штетних УВ зрака, истовремено смањују стварање витамина Д у кожи. Поред чињенице да модерни начин живота може значајно смањити природну производњу витамина Д, показано је и да особе са тамнијом кожом (и више пигмента меланина) имају смањену способност да производе витамин Д из сунчеве светлости. Познато је такође да старије особе могу имати смањену продукцију витамина Д чак и уз адекватно излагање сунцу, а одређена медицинска стања и лекови такође могу смањити способност тела да апсорбује, произведе или користи витамин Д. 

Све ове чињенице понекад утичу на то да је суплементација витамином Д неопходна током целе године, пре свега зато што се дефицит овог витамина може одразити на здравље костију, кардиоваскуларног и имунолошког система.

Фото: Промо

К2Д3 ВИВА®: ДВОСТРУКА ЗАШТИТА - ЗА ВАШЕ КОСТИ И СРЦЕ

Када покушавамо пронаћи решење за слабе кости, често постављамо питање зашто једноставно не бисмо надокнадили калцијум суплементацијом. Одговор на ово питање дају најновија истраживања која показују да изолована употреба калцијумских препарата може имати мали утицај на изградњу костију, али може изазвати таложење калцијума у срцу и крвним судовима, повећавајући ризик од инфаркта миокарда и шлога. Ово је познато као “калцијумски парадокс” - губитак коштане масе упркос довољном уносу калцијума и истовремено претерано таложење калцијума у артеријама и меким ткивима.

Решење за овај парадокс лежи у заједничком дејству витамина К2 и Д3. С једне стране ту је витамин Д3, познат као "витамин сунца", значајан за апсорпцију калцијума из хране. Међутим,да би калцијум био правилно искоришћен у телу и уграђен у кости, неопходан је витамин К2. У одсуству витамина К2, калцијум се неће уградити у кости у потребној количини, већ ће се таложити у артеријама, што може изазвати озбиљне здравствене проблеме. У идеалном свету, витамини К2 и Д3 раде заједно у хармонији: Д3 побољшава преузимање калцијума, а К2 га усмерава тамо где је потребан

Лично препоручујем K2D3® VIVA производ. Витамин Д3 из овог препарате гарантује максималну апсорпцију калцијума, док К2 обезбеђује да калцијум стигне тамо где је најпотребнији – у кости, истовремено спречавајући његово таложење у артеријама и меким ткивима. Комбиновањем витамина К2 и Д3, производи као што је K2D3® VIVA нуде свеобухватну подршку нашем скелетном систему и поуздану заштиту кардиоваскуларном систему, омогућавајући нам да одржимо оптимално здравље и виталност.

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas