Око 90% витамина Д који имамо у нашим телима долази од излагања сунцу.

Витамин Д се синтетише у нашој кожи када је изложена сунцу. Овај нутријент помаже да се регулише начин на који ваше тело складишти минерале и осигурава да се ваше кости реминерализују, пише Реал Симпле.
Без витамина Д, наша тела су мање ефикасна у коришц́ењу калцијума из хране за јачање костију. Витамин Д такође помаже у функционисању имуног система и може играти улогу у заштити од поремец́аја расположења попут депресије, објашњава специјалиста Сара Рувен.
Током зимских месеци, када смо сунцу знатно мање изложени, важно да да у исхрану укључимо храну богату витамином Д.
Нема много намирница које природно садрже витамин Д, иако су многа храна и пиц́а обогац́ена њиме. Када једете храну са витамином Д, једноставан начин да повец́ате његову апсорпцију је упаривање хране са неком врстом здраве масти или уља.
Масне рибе
Масније рибе попут лососа, пастрмке и сардине су богате витамином Д. Пошто су са природно више уља, ово помаже вашем телу да апсорбује витамин Д.
Свињетина
Свињетина је још један извор витамина Д. Савет је да печете или пржите свињетину са ароматичним биљем као што су мајчина душица, жалфија и рузмарин, користец́и маслиново уље да бисте додали здраву масну компоненту.
Ојачане житарице
Ојачане житарице су још једна погодна опција за повец́ање уноса витамина Д. Порција од ¾ шоље обогац́ених житарица обезбеђује 2,5 мцг витамина Д. Бирајте житарице које имају мање шец́ера и више влакана за доручак или ужину, упарите их са обогац́еним млеком да бисте додатно повец́али витамин Д.
БОНУС ВИДЕО