Уколико неко у породици има висок притисак или канцер што чешће бирајте намринице које ће спречити ова обољења.
Парадајз, пасуљ и поготово бундеву многи сматрају обичном храном коју једу без посебног задовољства. Да знате шта све лече, не би сте тако мислили!
Прочитајте још: Мучи вас СТОМАК? Прави је тренутак да одете у поље КУКУРУЗА и покупите СВИЛУ
Ако неко у породици има канцер
Антиоксиданс ликопен који се у већим количинама налази у парадајзу ефикасно смањује ризик од рака плућа, стомака и простате.
Антиоксидативна својства ликопена могу да заштите и имуне ћелије од деструктивних слободних радикала, молекула који могу да оштете ћелије и ДНК. Парадајз са мало маслиновог уља помаже да ликопен лакше доспе у крвоток.
Шака лешника је превенција од можданог удара.
Ако имате висок притисак
Лешници су биолошки активни стероидни алкохоли биљног порекла. Цењени су због своје способности спречавања кардиоваскуларних болести и тумора. И олеинска масна киселина је изврстан лековити нутријент. Она делује на смањење крвног притиска, као и на превенцију срчаног и можданог удара.
Једите га што више можете Фото: Депозит
Ако планирате да смршате
Ако планирате да смршате у план исхране обавезно уврстите и бундеву. Нискокалорична је намирница и врло здрава. Нарочито се саветује онима који пате од реуме, гихта, упале мокраћних путева, бубрега и жучи. Облог од свеже изрендане бундеве се примењује за ублажавање болова од проширених вена.
Прочитајте још: БЕСНИ без РАЗЛОГА? Болесна јетра утиче на КАРАТЕР нервозних људи, а ДЕПРЕСИВНИИМА је болестан суседни оган
Ако у породици имате историју срчаних обољења
Исхрана богата пасуљем може да смањи ризик од срчаних обољења и одређених врста рака, тврди се у смерницама за здраву исхрану владе САД. Иначе, пасуљ је добар извор протеина и за разлику од других извора ових нутријената, има мало масти и не садржи засићене масти и холестерол.
Једна порција пасуља осигурава 20% дневних потреба за влакнима.
Једна порција пасуља осигурава 20 одсто дневних потреба за влакнима. Истраживања су показала да особе које једу пасуљ добијају више ових кључних хранљивих материја од особа које не конзумирају пасуљ.
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ