Ukoliko neko u porodici ima visok pritisak ili kancer što češće birajte namrinice koje će sprečiti ova oboljenja.
Paradajz, pasulj i pogotovo bundevu mnogi smatraju običnom hranom koju jedu bez posebnog zadovoljstva. Da znate šta sve leče, ne bi ste tako mislili!
Pročitajte još: Muči vas STOMAK? Pravi je trenutak da odete u polje KUKURUZA i pokupite SVILU
Ako neko u porodici ima kancer
Antioksidans likopen koji se u većim količinama nalazi u paradajzu efikasno smanjuje rizik od raka pluća, stomaka i prostate.
Antioksidativna svojstva likopena mogu da zaštite i imune ćelije od destruktivnih slobodnih radikala, molekula koji mogu da oštete ćelije i DNK. Paradajz sa malo maslinovog ulja pomaže da likopen lakše dospe u krvotok.
Šaka lešnika je prevencija od moždanog udara.
Ako imate visok pritisak
Lešnici su biološki aktivni steroidni alkoholi biljnog porekla. Cenjeni su zbog svoje sposobnosti sprečavanja kardiovaskularnih bolesti i tumora. I oleinska masna kiselina je izvrstan lekoviti nutrijent. Ona deluje na smanjenje krvnog pritiska, kao i na prevenciju srčanog i moždanog udara.
Jedite ga što više možete Foto: Depozit
Ako planirate da smršate
Ako planirate da smršate u plan ishrane obavezno uvrstite i bundevu. Niskokalorična je namirnica i vrlo zdrava. Naročito se savetuje onima koji pate od reume, gihta, upale mokraćnih puteva, bubrega i žuči. Oblog od sveže izrendane bundeve se primenjuje za ublažavanje bolova od proširenih vena.
Pročitajte još: BESNI bez RAZLOGA? Bolesna jetra utiče na KARATER nervoznih ljudi, a DEPRESIVNIIMA je bolestan susedni ogan
Ako u porodici imate istoriju srčanih oboljenja
Ishrana bogata pasuljem može da smanji rizik od srčanih oboljenja i određenih vrsta raka, tvrdi se u smernicama za zdravu ishranu vlade SAD. Inače, pasulj je dobar izvor proteina i za razliku od drugih izvora ovih nutrijenata, ima malo masti i ne sadrži zasićene masti i holesterol.
Jedna porcija pasulja osigurava 20% dnevnih potreba za vlaknima.
Jedna porcija pasulja osigurava 20 odsto dnevnih potreba za vlaknima. Istraživanja su pokazala da osobe koje jedu pasulj dobijaju više ovih ključnih hranljivih materija od osoba koje ne konzumiraju pasulj.
Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU