Важно је да обратите пажњу на количину једног састојка
Нутриционисти истичу да уље може садржати многе супстанце које при загревању могу постати токсичне. Када доспеју у људски организам могу проузроковати разне упалне процесе.
Судећи по мишљењу стручњака, најбоље и најкорисније уље је маслиново јер садржи већи удео супстанци које су корисне за срце и крвне судове. Али, на високим температурама губи та корисна својства, те није идеална замена за пржење хране. Оно је одлича избор за салате.
С друге стране, ни сунцокретово или кукурузно уље нису добра опција када је пржење хране у питању. Међутим, добра замена је високо олеинско сунцокретово уље:
"У њему се налазе омега 6 киселине које су замењене олеинском и чији садржај у неким варијантама достиже 80 одсто. Овај проценат је чак нешто виши него у маслиновом уљу", истакао је руски дијетолог Михаил Гинзбург.
Он је додао да при избору уља за јело и пржење обратите пажњу на један састојак, а то је олеинска киселина- ШТо је више има у уљу, то је оно препоручљивије за конзумацију.