Погледајте како путем антиоксиданаса, који се налазе у храни, можете да ојачате ваш мозак и мишиће!
Антиоксиданси нам помажу у нормалном функционисању организма и спречавају неуродегенеративне болести - прогресиван губитак неурона, као што су Алцхајмер и Паркинсонова болест. Код акутних болести наше тело је под ударом оксидативног стреса и губитка антиоксидантних одбрамбених механизама. И ту на сцену наступају антиоксиданси који се боре бротив слободних радикала.
Због тога је важно шта једемо. Антиоксиданте можемо да нађемо у бројним намирницама које су богате витаминима Ц или Е, али и осталим.
Како старимо све су нам више потребнији јер с годинама подложнији смо различитим болестима. На пример, стање саркопенија које карактерише губитак мишићне масе и мањак снаге, може да се појави у тридесетим годинама И из деценије у деценију да напредује, пише британски Телеграф. Како бисмо стали на пут томе, најновија јапанска студија предлаже употребу антиоксиданаса који ће да утичу на одржање мишићне масе и когнитивних способности.
Нутриционисткиња Сем Рејс саветовала неколико витамина путем којих можемо да уносимо довољну количину антиоксиданата.
Витамин Ц: лимун, паприка, купус, диња
Витамин Е: маслиново уље, спанаћ, авокадо, ораси, семенке
Цинк: месо, јаја, житарице од целог зрна
Селен: бразилски ораси, бадеми
Полифеноли: шарено воће и поврће (паприке, шаргарепа, лук, печурке, парадајз)
Мондо
Бонус видео:
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ