Доручак је најважнији оброк у дану. Вашем телу је потребно гориво ујутру јер је целу ноћ без хране
Спанаћ и јаја пружају многе хранљиве материје које су вам потребне, тако да вам ова комбинација за доручак даје хранљив почетак дана и може вам пружити неколико здравствених предности.
Исхрана
Шоља куваног спанаћа и велико поширано јаје садржи само 110 калорија и обезбеђује вам 11 грама протеина, 4 грама влакана и 5 грама масти, од којих је само 2 грама засићено.
Ова комбинација вам такође обезбеђује 306 процената дневне вредности за витамин А, 74 процената ДВ за фолат, 40 процената ДВ за магнезијум и рибофлавин, 39 процената дневне вредности за гвожђе, 30 процената ДВ за витамин Ц , 27 процената ДВ за калцијум, 24 процената ДВ за витамин Б-6, 20 процената ДВ за фосфор и мање количине витамина К, ниацина, витамина Б-12 и цинка.
Здравствене бенефиције
Здрав доручак може вам помоћи да се боље концентришете током дана, одржите здраву тежину, повећате потрошњу витамина и минерала и снизите холестерол тако што ће вам помоћи да једете мање масти и холестерола касније током дана.
Прочитајте још: 5 биљака које важе за ПРИРОДНЕ АНТИДЕПРЕСИВЕ: Подижу расположење и терају стрес
Конзумирање јаја за доручак може вам помоћи да унесете мање калорија током дана и помаже у одржавању нивоа шећера у крви од скока у поређењу са конзумирањем пецива за доручак, према студији објављеној у фебруару 2010. у „Истраживању исхране“. Доручак са јајима је садржао више протеина од доручка са пецивом, помажући учесницима да дуже остану сити, а такође је смањио количину хормона глади грелина који тело ослобађа.
Фото: Пиксабеј
Предности за вид
Спанаћ је добар извор фитокемикалија званих лутеин и зеаксантин, који садржи 20,4 милиграма у порцији од 1 шоље. Жуманца такође садрже малу количину ових хранљивих материја, отприлике 0,3 милиграма у два велика јајета. Ове две супстанце могу помоћи да ваше очи буду здраве и да ограниче ризик од катаракте и макуларне дегенерације, два проблема ока која су релативно честа како људи старе.
Разматрања
Сваки доручак је бољи него никакав доручак. Међутим, можете одржати доручак здравим ограничавањем количине шећера, засићених масти и соли које додајете. Поширајте јаје уместо да га пржите и користите само малу количину маслиновог уља за кување спанаћа. Маслиново уље садржи углавном здраве мононезасићене масти, а ова маст ће вам помоћи да апсорбујете витамине растворљиве у мастима из спанаћа.
БОНУС ВИДЕО: