Свакодневно конзумирање јабука има многе бенефите
Јабука је богата храњивим састојцима, а готово сви потребни нутријенти присутни су барем у минималним количинама. Често се може наћи у дијетама за мршављање јер садржи више од 10 посто дневне количине дијеталних влакана коју препоручују нутриционисти. Али јабуке нам не помажу само у мршављењу. Ово су болести које можете спречити ако будете јели јабуке.
Влакна из јабуке смањују ризик од Паркинсонове болести. Људи који једу храну богату влакнима добијају одређену количину заштите од Паркинсонове болести. Ову болест карактерише поремећај средишњег нервног система, а јабука садржи флавоноиде - фитохемикалије које имају антиоксидансни утицај на нервни систем.
Прочитајте још: Данас је СВЕТИ СВЕШТЕНОМУЧЕНИК ТЕОДОТ АНКИРСКИ: Ову молитву изговарамо за опрост грехова
Са јабуком смањујете ризик од дијабетеса. Жене које једу најмање једну јабуку дневно имају 28 посто мање шансе да оболе од дијабетеса типа 2. Јабуке су богате влакнима и антиоксидансом антоцијанином који раствара шећер у крви. Иначе је антоцијанин заслужан за боје у воћу и поврћу - црвену, плаву и љубичасту.
Фото: Пиxабаy
Због богате количине већ прије споменутих флавоноида, јабука смањује ризик од рака простате и плућа. У кори јабуке налазе се прегршт слојева названих тритерпеноид. Они могу сприечити или убити ћелије рака, а то се посебно односи на јетру, дебело црево и рак дојке.
Јабука је богата витамином Ц који је потребан за обнову имуног система. У просечној јабуци има око осам милиграма витамина Ц што је 14 посто од дневне потребе. Недостатком витамина Ц спорије се опорављамо од вирусних инфекција, склонији смо настајању модрица и крварењу десни.
Растворљива влакна у јабуци вежу се с мастима у цревима, а пектин спречава апсорпцију масти. Тако смањујете ниво холестерола у крви. Накупљени холестерол може сузити артерију и смањити доток крви у срце што доводи до болести коронарних (срчаних) артерија. Значи, с јабуком можете и ојачати срце.
БОНУС ВИДЕО:
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ