Уврстите ових 9 намирница у своју исхрану и одмах ћете видети побољшање
Хипертензија или висок крвни притисак је најчешц́и фактор ризика за срчана обољења који се може спречити. Лекови се често прописују за снижавање крвног притиска, међутим, промене начина живота, укључујуц́и модификације у исхрани, могу помоц́и у том процесу и смањењу ризика од срчаних обољења.
Здрава исхрана је неопходна за снижавање крвног притиска и одржавање оптималног нивоа, а истраживања су показала да одређене намирнице, посебно оне са високим садржајем одређених хранљивих материја као што су калијум и магнезијум, снижавају ниво крвног притиска.
Уколико желите да на природан начин снизите притисак 10 најбољих намирница за снижавање крвног притиска откријте у галерији.
Цитруси
Фото: Пинтерест
Цитрусно воц́е, укључујуц́и грејпфрут, поморанџе и лимун, може имати моц́не ефекте на снижавање крвног притиска. Они су препуни витамина, минерала и биљних једињења која могу помоц́и у одржавању здравља срца смањујуц́и факторе ризика од срчаних обољења као што је хипертензија.
Лосос и друге масне рибе
Масна риба је одличан извор омега-3 масти, које имају важне предности за здравље срца. Ове масти могу помоц́и у снижавању нивоа крвног притиска смањењем упале и нивоа једињења која сужавају крвне судове званих оксилипини. Истраживања су повезала вец́и унос масне рибе богате омега-3 са смањењем крвног притиска.
Прочитајте још: 5 разлога због којих треба да испробате КЕГЕЛОВЕ вежбе: Помоћи ће вам да спречите неконтролисано мокрење и побољшате сексуалну функцију
Семе бундеве
Семе бундеве је хранљиво благо. То је концентрисани извор хранљивих материја важних за контролу крвног притиска, укључујуц́и магнезијум, калијум и аргинин.
Бобице
Фото: Пеxелс
Бобице су повезане са разним импресивним здравственим предностима, укључујуц́и њихову способност да смање факторе ризика за срчана обољења. Бобичасто воц́е је богат извор антиоксиданата, укључујуц́и антоцијанине, пигменте који бобицама дају црвену боју. Показало се да антоцијанини повец́авају нивое азотног оксида у крви и смањују производњу молекула који сужавају крвне судове, што може помоц́и у снижавању нивоа крвног притиска. Купине, малине и јагоде су само неке од бобица које су повезане са ефектима снижавања крвног притиска.
Пистаћи
Пистаћи су веома укусни и здрави. Садрже велики број хранљивих материја неопходних за здравље срца и регулацију крвног притиска, укључујуц́и калијум.
Шаргарепа
Фото: Пеxелс
Хрскава, слатка и хранљива, шаргарепа је основно поврц́е у исхрани многих људи. Шаргарепа је богата фенолним једињењима, као што су хлорогенска, п-кумаринска и кафеинска киселина, која помажу у опуштању крвних судова и смањењу упале, што може помоц́и у снижавању нивоа крвног притиска.
Прочитајте још: Црвена, жута или зелена: Да ли знате која ПАПРИКА је здравија?
Јогурт
Јогурт је млечни производ богат хранљивим састојцима који је препун минерала који помажу у регулисању крвног притиска, укључујуц́и калијум и калцијум.
Целер
Целер је популарно поврц́е које садржи једињења названа фталиди, која могу помоц́и у опуштању крвних судова и смањењу крвног притиска.
БОНУС ВИДЕО:
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ