Istraživanja o dugovečnosti pokazuju da postoji nekoliko namirnica koje su ključne za očuvanje zdravlja i produženje životnog veka
Američki istraživač Dan Bautner, koji je proučavao stanovnike Plavih zona - područja u kojima ljudi imaju izuzetno dug životni vek, istakao je tri namirnice koje su osnova za dugovečnost.
Pasulj
Pasulj je nezaobilazna namirnica u ishrani ljudi iz Plavih zona. Preporučuje se konzumacija oko 80 zrna crnog pasulja dnevno.
Ova mahunarka bogata je proteinima, vlaknima, vitaminima i mineralima. Redovna konzumacija pasulja smanjuje želju za grickalicama, poboljšava varenje i doprinosi zdravlju creva.
Orasi
LJudi koji redovno jedu između 15 i 30 oraha dnevno žive duže u proseku oko tri godine u odnosu na one koji ne konzumiraju orahe.
Orašasti plodovi bogati su vlaknima i omega-3 masnim kiselinama, koje su korisne za zdravlje srca. Osim toga, orašasti plodovi povoljno deluju na mikrobiom i smanjuju rizik od određenih bolesti.
Maslinovo ulje
Maslinovo ulje je ključna komponenta mediteranske ishrane i poznato je po svojim blagotvornim svojstvima. Bogato je zdravim masnim kiselinama, polifenolima, vitaminima i mineralima.
Redovna konzumacija maslinovog ulja doprinosi zdravlju srca, stomaka, jetre, kao i kosu, kožu i nokte.
Studije su pokazale da čak i mala količina maslinovog ulja dnevno može značajno smanjiti rizik od određenih bolesti, uključujući demenciju.
Ove namirnice su neizostavan deo ishrane stanovnika Plavih zona, a njihova redovna konzumacija može doprineti dugovečnosti i očuvanju zdravlja.
(Mondo)
BONUS VIDEO:
Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU