Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Овако треба да изгледа САВРШЕНА ВЕЧЕРА: Ово је идеална вечера ако желите да смршате

Нутриционисти су рекли своје. Ово је идеална вечера која је одлична за здравље, а уз то невероватно топи килограме.

1725869340_shutterstock_2468790465.jpg
Пхото:Схуттерстоцк
Oglas

Многи људи мисле да је исхрана касно увече разлог за гојење. Вечера је тема која посебно занима оне који желе да смршају, а нутриционисткиња Елеонора Јажиц́ је за "Помакни границе" објаснила каква је вечера идеална, а коју храну треба избегавати.

Нутрициониста истиче да ниједан оброк није важнији од другог због његовог доприноса укупном уносу хранљивих материја, укључујуц́и и енергију потребну за правилно функционисање организма.

"Пожељно је имати три до шест оброка у току дана, у зависности од дневног ритма и потреба појединца. Вечера у овом случају обезбеђује енергију потребну за остатак вечерњих и ранојутарњих активности. Такође, квалитетан и избалансиран вечера може помоц́и у одржавању стабилног нивоа шец́ера у крви.", почела је она.

Прескакање вечере

Популарна идеја о прескакању вечере да бисте изгубили тежину често може изазвати контраефекте.

„Прескакање вечере може довести до преједања касније увече или следец́ег јутра, што може пореметити варење и сан. Да бисте избегли преједање и грицкање у касним сатима, препоручљиво је равномерно распоредити оброке током дана. Слично томе, глад може ометати квалитет сна, док ц́е вам уравнотежена вечера помоц́и да боље спавате“, каже она.

Прескакање оброка се посебно не препоручује онима који воде рачуна о тренингу и расту мишиц́а.

„Људи који тренирају увече никада не би требало да прескачу вечеру, јер је она кључан оброк за квалитетан опоравак и раст мишиц́а. Уколико је разлог за прескакање вечере жеља за губитком килограма, истакла бих да је врста и количина хране коју конзумирамо много важнија од времена када је конзумирамо“, објаснила је она.

Идеална вечера

Иако људи имају тенденцију да конзумирају висококалоричне вечере, нутрициониста наводи да их је боље заменити лако сварљивим намирницама.

„Истраживања указује на то да су људи у вечерњим сатима склонији да бирају намирнице богате калоријама, прерађеним угљеним хидратима и мастима попут грицкалица, слаткиша и брзе хране. Ако су такве ситуације честе, могу негативно утицати на метаболизам и довести до поремец́аја лучења. хормона увече бирајте лако сварљиву храну која обезбеђује довољну количину хранљивих материја, пре свега влакана и протеина.

Идеална вечера укључује протеине, масти, интегралне житарице и воц́е и поврц́е, преноси Нет.хр.

„Идеална вечера може да варира у зависности од индивидуалних потреба, здравља и нивоа активности. Међутим, генерално, за вечеру комбинујте извор протеина као што су ц́уретина, риба, немасни сир, јаја, тофу, махунарке. Додајте интегралне житарице као што су смеђи пиринач, просо, киноа, интегрални хлеб и овсена каша, и не заборавите да укључите свеже или кувано поврц́е и воц́е и добре изворе масти као што су маслиново уље, семенке и ораси“, рекла је она.

Неке ствари треба избегавати

Међутим, неке намирнице штете квалитетном сну и нису идеалне за конзумацију ноц́у. Ова група укључује претерано слану, слатку и масну храну.

„Да бисте обезбедили несметан сан за вечеру, требало би да избегавате велике количине хране, храну богату мастима, шец́ером и сољу. Вечера која је тешко сварљива може да отежава спавање и изазове варење. Веома зачињена храна, кофеин у кафи, чају, енергетским пиц́има или чоколади и алкохолу могу стимулисати нервни систем и отежати спавање“, навела је она.

Нутрициониста је објаснила и да постоје намирнице које су веома добре за квалитетан сан.

„За проблеме са спавањем, корисно је да последњи оброк садржи храну богату триптофаном. Триптофан је аминокиселина која помаже у производњи серотонина и мелатонина, хормона који регулишу сан. Налази се у протеинској храни, а најбољи извор су јаја, пилетина, ц́уретина, риба, сир, соја, ораси, семенке сунцокрета и бундеве“, закључила је она.

Стилл 

Бонус видео: 

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas