Першун се најчешће користи као зачин у исхрани, али многи нису свесни бенефита које има на цело тело
Верујемо да и код вас, права, домаћа супа, не може да прође без мноштва першуна. Међутим, ова биљка је много више од мирисног зачина.
Заправо, веома је лековита и хранљива, па самим тим и позната у природној медицини.
- Першун обилује витамином Ц, чак толико да у поређењу са другим воћем и поврћем које традиционално везујемо за Ц витамин, першун има око 3 пута више овог витамина од лимуна и поморанџе. Поред витамина Ц, першун обилује и витамином А, Б и Е који су такође потребни нашем телу ради баланса имунитета - каже нутриционисткиња Ивана Мишић и додаје:
ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Зашто Је СИРУП ОД АГАВЕ толико добар: Позната по томе што се од ње прави ТЕКИЛА, а знате ли остале ТАЈНЕ
- Када су у питању олигоелеменати, першун у значајним количинама садржи гвожђе, фосфор, манган, цинк, калцијум, калијум, натријум, магнезијум бакар, целулозу, сумпор. Чај од першуна је одличан детокс за људски организам јер подстиче избацивање вишка воде из тела а самим тим и штетних материја - истиче Ивана и предлаже начин припреме чаја:
- Уколико је могуће користите свеж першун за чај. Угрејте 2.5 дцл воде до кључања па прелијте преко количине од једне супене кашике першуна. Овако потопљен лист треба да одстоји 15 минута. Процедите и пијте га док је врућ, јер што дуже стоји чај је све горчи и јачи.
ПРАТИТЕ НАС НА ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУК