Намирнице које су изразито добре за људски организам, због чега је пожељно да их што више користимо у својој исхрани.
Годинама се већ прича о тзв. суперхрани. О њима се редовно прича на интернету, а посебно често их помињу инфлуенсери. Мада људи некад претерују када им приписују готово магичне моћи, већина нутрициониста је сагласна да су дате намирнице здраве, али и добре за наш мозак.
Др Ума Најду је професорка са Харварда која се бави нутритивном психијатријом, облашћу психијатрије која проучава утицај хране на наш мозак и ментално здравље. Веза између хране и можданих функција одавно је утврђена. Научници су, на пример, успели да открију да конзумирање воћа, поврћа, интегралних житарица и незасићених масти помаже у превенцији Алцхајмерове болести. Храна богата антиоксидансима и са антиинфламаторним својством се показала као корисна за здравље мозга.
Прочитајте још: Истине и митови о здрављу: Ових ПЕТ намирница спречавају и разбијају КАМЕН У БУБРЕГУ
Које су онда намирнице идеалне за побољшање меморије и концентрације и јачање наших когнитивних способности? Др Најду је понудила неколико својих предлога, а њен први избор је црна чоколада. Она нам саветује да купимо црну чоколаду са 70% какаа, јер антиоксиданси и флаваноли које садржи какао штите наше мождане ћелије, док влакна у овој чоколади редукују појаву упала.
Здрава исхрана није једино што ће вам помоћи да сачувате своје ментално здравље и своје когнитивне способности.
Следећи фаворит др Најду је бобичасто воће јер је оно богато фитонутријентима, антиоксидансима и витаминима. Конзумирање различитих врста бобичастог воћа такође смањује симптоме анксиозности и ризик од јављања деменције. Куркума, зељаста биљка која се употребљава као зачин и често је део оброка индијске кухиње наводно чува когнитивне функције код старих људи и одржава их виталним. Др Најду препоручује да овај зачин комбинујете са бибером, јер тада има најбоље ефекте на наш организам.
Прочитајте још: ГРЕЈПФРУТ је здрав, али може имати НЕГАТИВНА дејства ако се узима са ОВИМ лековима
Следећа ставка са листе ове професорке са Харварда сигурно вас неће изненадити. У питању је, наравно, зелениш. Кељ, спанаћ, купус и друге сличне зелене намирнице поседују витамин Б, који је веома важан за правилно функционисање наших неуротрансмитера. Др Најду посебно истиче да људи треба да воде рачуна о здрављу својих црева, јер су она и те како важна за наш укупан осећај благостања, због чега она сматра да јогурт обавезно мора да буде део ваше дијете.