Често заборављамо да оно што се налази на нашем тањиру и те како утиче на здравље срца.
"Храна која је здрава за срце садржи храњиве састојке који доказано користе кардиоваскуларном систему или смањују ризик од развоја срчаних болести снижавањем лошег ЛДЛ колестерола и триглицерида у крви, смањењем крвног притиска, контролом тежине и/или побољшањем осетљивости на инсулин", каже за Делиш Ренија Бетејне, лекарка и ауторка књиге Тхе Оне Оне Оне Диет.
Омега-3 масне киселине, калијум, калцијум, магнезијум, влакна, фитонутријенти и антиоксиданси су најважнији, а њихов удео је највећи у медитеранској храни и ДАСХ дијети, па су најбољи избор за оне који желе да одрже или побољшају здравље срца.
Наука подупире ову теорију. Каже да јеловник који се базира на житарицама, орашастим плодовима и махунаркама као и на помало млечних производа и масти здравих за срце може смањити ризик од кардиоваскуларних болести за отприлике трећину, наводи студија из 2016. објављена у часопису Јоурнал оф тхе Америцан Цоллеге оф Цардиологy.
Која онда храна добија црвено светло кад је у питању здравље срца? Ево списка:
Обрађени месни деликатеси
Хот дог
Печена пилетина
Пржена пилетина
Пржени кромпирићи
Чипс
Воћни смути
Зелени сок
Конзервисано поврће
Готова смрзнута јела
Кечап
Црвено месо
Со
Дресинзи за салату
Бели хлеб
Бели пиринач
Спортски напици
Енергетски напици
Пица
Алкохол
Путер од кикирикија без масти
Пахуљице са шећером
Капаре
Јогурт с укусима
Гранола
Маргарин