Осим тога, и нутриционисти препоручују да их обавезно укључите у своју исхрану
Холестерол је масна супстанца која је потребна нашем телу. Ова врста липида је укључена у синтезу хормона и ћелијских мембрана. Међутим, висок ниво холестерола - хиперлипидемија - значи да "лош" холестерол почиње да се акумулира у крви. Он је тај који ствара плакове у артеријама, зачепљујући их. Ако је суд зачепљен или се плак одвоји, то може довести до можданог или срчаног удара.
Кардиолог Елизабет Клодас навела је три главне намирнице за снижавање холестерола. И сви садрже влакна.
Прочитајте још: Да ли отворено вино има рок трајања? Оволико може да стоји
- Ова храна има растворљива влакна која везују холестерол у систему за варење и уклањају га из тела пре него што уђе у крвоток - објаснила је докторка.
Прочитајте још: 8 разлога због којих треба да једете КРУШКЕ: Имају веома позитиван утицај на здравље, а за ову групу људи су посебно корисне
Прво је овас. Не само да је богат влакнима, већ садржи и многе антиоксиданте, укључујући оне који помажу у побољшању функције крвних судова и снижавању крвног притиска. Због тога, овсена каша увек треба да буде на столу за доручак.
На другом месту леблебија. Она је, поред влакана, богата калијумом и магнезијумом – важним елементима за контролу крвног притиска.
И на крају, на трећем месту су бадеми. Имају много влакана, као и протеина и витамина Е.
БОНУС ВИДЕО:
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ