Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Како се правилно МЕРИ ПРИТИСАК? Ове грешке дају погрешне резултате

Како бисте правилно измерили притисак важно је да пратите одређене смернице

1718531442_shutterstock_2032749821.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Скоро свака кућа има апарат за мерење притиска. Неки пацијенти, који се боре са хипертензијом, мере притисак неколико пута током дана, али се не придржавају основних правила и добијају погрешне резултате. У зависности од тога да ли користите класичан или дигитални апарат, постоје одређена упутства.

Како да измерите притисак класичним апаратом?

Ако користите стандардни апарат, са стетоскопом и пумпицом, притисак можете да мерите у седећем, лежећем и стојећем положају. Ако седите, рука треба да буде савијена у лакту и уздигнута до нивоа срца. Уколико лежите или стојите, рука треба слободно да пада поред тела. Најважније је да сачекате неколико минута уколико сте узнемирени и да притисак измерите мало касније, јер ће вас резултат можда беспотребно додатно узнемирити.

Према неким резултатима, овај апарат даје прецизнији резултат од дигиталног мерача. Обмотајте манжетну апарата око надлактице тако да буде око 2 цетиметра изнад јаме на унутрашњој страни лакта. Постављајте апарат на леву руку, јер се на њој брже примећују осцилације притиска уколико мерите неколико пута заредом.

Трудите се да пумпицом што брже пумпате до 180, а ако има потребе, постепено и ка вишем степену. Познато је да почетак откуцаја одређује горњи притисак, а последњи откуцај се односи на доњи притисак.

Притисак измерен код куће ће вероватно бити веродостојнији него притисак измерен у болници јер сама атмосфера у здравственој установи уме да изазове осцилације у расположењу и узнемиреност. Такође, лекар најћешће мери притисак само једном, што је често недовољно да би се донео исправан закључак. Код куће можете да мерите неколико пута дневно, а за најбоље резултате израчунајте просечну вредност последнај три мерења.

Како да мерите притисак дигиталним апаратом?

Ако мерите притисак на чланку руке, седите мирно, руку наслоните лактом на сто а шаку мало нагните, тако да буде у висини срца. Оба стопала треба да буду на земљи, а ноге немојте прекрштати. Не причајте и будите што мирнији. Најбоље је да током мерења дигиталним уређајем будете што даље од других уређаја који емитују електромагнетна зрачења, попут телефона, како бисте били сигурни да су резултати прави.

Без обзира на то који апарат користите, пре него што почнете да мерите притисак најбоље је да око 10 минута проведете у седећем положају. Такође, важно је да се суздржите од цигарета, кафа и великог напора минимум пола сата пре мерења. Док не завршите, трудите се да не причате ништа.

Оптималне вредности притиска су 120/80 ммХг, а по важећим званичним ставовима кардиолошких институција, прихватљиве нормалне вредности су до 140/90 ммХг.

(Лепа и срећна)

БОНУС ВИДЕО

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas