Немојте претеривати са конзумацијом
Уколико контролишете шећер у крви, онда сте сигурно упознати са храном која може да саботира ваш напредак. Ипак, мало ко зна да смеђи пиринач игра важну улогу.
Многи мисле да је то здрава намирница, али од ње шећер у крви расте. Увек се веровало да је бели пиринач претња за ниво шећера у крви, док је смеђи добра алтернатива.
Ипак, истина је потпуно другачија, а то потврђује и Натали Комова, стручњак у свету фитнеса.
"Смеђи пиринач сматра се здравим због високог садржаја влакана, али и даље има пуно угљених хидрата. Високе количине угљених хидрата у смеђем пиринчу лако се претварају у глукозу након пробаве, што може да изазове брзи раст шећера у крви. Покушајте да смањите унос", рекла је.
Прочитајте још: ПО РЕЦЕПТУ НАШИХ БАКА: Проверен стари, српски народни лек против прехладе
Према Америчком медицинском удружењу, житарице јесу пожељне, али не треба их конзумирати у великим количинама.
"Велике количине житарица, укључујући и смеђи пиринач, још увек могу да повећају ниво глукозе у крви", рекао је др Стифен Деврис.
У поређењу са белим пиринчем, чини се да је смеђи бољи за шећер у крви. Међутим, као што лекари препоручују, немојте га јести превише.
Иначе, смеђи пиринач веома је хранљив и лако сварљив и важан је извор сложених угљених хидрата, протеина, биљних влакана и витамина групе Б. Дакле, конзумирање пиринча је у реду уколико је то у умереним количинама и ако се конзумира интегрални пиринач који је припремљен на пропратан начин.
БОНУС ВИДЕО:
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ