Oglas
· · Komentari: 0

Deo su ishrane hiljadama godina: Zašto su URME toliko zdrave?

Urme su plod urmine palme, koja se uzgaja u mnogim tropskim regionima sveta

1725628056_shutterstock_2436064311.jpg
Foto: Shutterstock
Oglas

Iako njeno tačno mesto porekla nije poznato zbog dugog uzgajanja, one verovatno potiču iz regije koja se proteže između Egipta i Mesopotamije. U ishrani čoveka su hiljadama godinama, a i danas su jako popularne zbog brojnih benefita koje pružaju zdravlju.

Zašto bi urme trebalo da se nađu i na vašem dnevnom meniju?

Veoma su hranljive

Urme imaju odličan nutritivni profil. Pošto su sušene, njihov sadržaj kalorija je veći od većine svežeg voća. Većina kalorija u urmama potiče od ugljenih hidrata. Ostatak je od vrlo male količine proteina. Uprkos kalorijama, urme sadrže neke važne vitamine i minerale pored značajne količine vlakana.

Visok udeo vlakana

Dobijanje dovoljno vlakana je važno za opšte zdravlje. Vlakna u urmama mogu biti korisna za kontrolu šećera u krvi. Vlakna usporavaju varenje i mogu pomoći u sprečavanju previsokog porasta nivoa šećera u krvi nakon jela. Iz tog razloga, urme imaju nizak glikemijski indeks (GI), koji meri koliko brzo vam raste šećer u krvi nakon konzumiranja određene hrane, piše Healthline.

Bogate antioksidansima

Urme obezbeđuju različite antioksidante koji imaju brojne zdravstvene prednosti. Antioksidansi štite vaše ćelije od slobodnih radikala, koji su nestabilni molekuli koji mogu izazvati štetne reakcije u vašem telu i dovesti do različitih bolesti. U poređenju sa sličnim vrstama voća, kao što su smokve i suve šljive, urme imaju najveći sadržaj antioksidansa.

Prirodni zaslađivač

Urme su izvor fruktoze, koja je prirodna vrsta šećera koja se nalazi u voću. Iz tog razloga, urme su veoma slatke. Oni čine odličnu zdravu zamenu za beli šećer u receptima zbog hranljivih materija, vlakana i antioksidanata koje pružaju. Važno je napomenuti da iako su urme bogate vlaknima i hranljivim materijama, one su i dalje prilično kalorične i najbolje ih je konzumirati u umerenim količinama.

BONUS VIDEO

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas