Поред тога што је изузетно укусна, шаргарепа поседује и многа лековита својства за организам, тако да је ваља укључити у свакодневну исхрану.
Свеже цеђени сок од шаргарепе добар је антисептик. Смањује желудачну киселину и идеалан је за особе које желе да смршају. Препоручује се особама са импотенцијом и стерилитетом. Уколико соку од шаргарепе додате мед и цеђени лимун, добићете ефикасан напитак за лечење болести респираторних органа, астма, бронхитис.
Прочитајте још: Ако нисте стигли да поједете све БАНАНЕ које сте купили, постоји трик који ће им продужити рок
Конзумирање једне шаргарепе након сваког оброка, убија штетне материје у устима. Чисти зубе и елиминише наслаге хране, спречава крварење десни и појаву каријеса. Комплекс витамина Б, присутан у шаргарепи, регулише циркулацију крви, обезбеђујући срцу и плућима нормалан рад. Смањује ризик од појаве кардиоваскуларних обољења и помаже у снижавању високог крвног притиска.
Прочитајте још: Не просипајте воду од пиринча, просипате новац! Вода пуна скроба решава још један чест кухињски проблем!
Оно што је битно код прављења и конзумирања овог сока, сок бити свеже спремљен и не смете га попити много, већ у одређеној количини.
Састојци за лековити сок:
- неколико свежих шаргарепа
- лимунтус
- мало шећера (по жељи)
- вода
Када се помеша микс ових састојака у бледеру, добија се укусан сок. Савет више, још је здравије и лековитије уколико шаргарепу најпре ољуштите и обарите.
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ