Преосетљивост на храну веома тешко се може установити

Једно британско удружење не признаје тврдње, да су алергије умишљена болест. Док мали број лекара сматра да је све долази из главе, већина стручњака ипак тврди да су алергије и нетолеранција на храну стваран проблем, али да је веома тешко уочити их.
Прочитајте још: Узимање ЧОКОЛАДЕ сат времена након буђења топи масноћу, а ево зашто је добро да је грицкате и пред спавање!
Алергије укључују реакцију имуног система, па их је лако открити тестирањем, док за преосетљивости није баш лако.
Када симптоми преосетљивости на храну укључују појачан умор, надутост, промене расположења и мигрену, тешко је открити њихов узрок. Једини начин препознавања је избегавати сумњиву храну најмање месец дана - ако симптоми нестану, највероватније је реч о неподношењу хране.
Вештачки додаци
Конзерванси, боје и додаци храни могу да изазову алергије. Колико су те алергија заиста учестале, није познато, јер се због мањкавих тестова ређе доказују. Реакције најчешће изазивају конзерванс натријум-бензоат, жута боја таразин и заслађивач аспартам.
Алергија на јаја
Чешћа је алергија на беланце, него на жуманце јајета. Алергични на јаја често имају позитивне кожне алергијске тестове и на пилетину. Треба избацити све намирнице припремљене с јајима (тестенина, резанци, млевено месо и мајонез).
Риба, плодови мора
Рибе, ракови и шкољке изазивају и алергије и реакције неподношења, а већини људи сметају само одређене врсте, док друге могу да једу без тешкоћа. Код алергија на рибу треба припазити и на јаја и пилетину.
Алергија на месо
Алергија на месо је ретка, али се најчешће јавља на пилетину и телетину, јер су те животиње чешће лечене пеницилинима и другим лековима. Ту се ради о алергији на лекове, а не на протеине из меса. Због тога се алергичарима препоручује месо дивљачи.
Прочитајте још: Сигурно сте погрешно радили: Рану никада не испирајте алкохолом!
Воће и поврће
Алергија на разне врсте поврћа је честа, и то на махунарке, целер, шаргарепу, парадајз, ређе на кромпир. Од воћа, честа је алергија на агруме и јагоде, ређе на брескве и мандарине. Такође се јавља и унакрсна алергија на поморанџе и мандарине, као и јабуке и малине.
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ