Preosetljivost na hranu veoma teško se može ustanoviti
Jedno britansko udruženje ne priznaje tvrdnje, da su alergije umišljena bolest. Dok mali broj lekara smatra da je sve dolazi iz glave, većina stručnjaka ipak tvrdi da su alergije i netolerancija na hranu stvaran problem, ali da je veoma teško uočiti ih.
Pročitajte još: Uzimanje ČOKOLADE sat vremena nakon buđenja topi masnoću, a evo zašto je dobro da je grickate i pred spavanje!
Alergije uključuju reakciju imunog sistema, pa ih je lako otkriti testiranjem, dok za preosetljivosti nije baš lako.
Kada simptomi preosetljivosti na hranu uključuju pojačan umor, nadutost, promene raspoloženja i migrenu, teško je otkriti njihov uzrok. Jedini način prepoznavanja je izbegavati sumnjivu hranu najmanje mesec dana - ako simptomi nestanu, najverovatnije je reč o nepodnošenju hrane.
Veštački dodaci
Konzervansi, boje i dodaci hrani mogu da izazovu alergije. Koliko su te alergija zaista učestale, nije poznato, jer se zbog manjkavih testova ređe dokazuju. Reakcije najčešće izazivaju konzervans natrijum-benzoat, žuta boja tarazin i zaslađivač aspartam.
Alergija na jaja
Češća je alergija na belance, nego na žumance jajeta. Alergični na jaja često imaju pozitivne kožne alergijske testove i na piletinu. Treba izbaciti sve namirnice pripremljene s jajima (testenina, rezanci, mleveno meso i majonez).
Riba, plodovi mora
Ribe, rakovi i školjke izazivaju i alergije i reakcije nepodnošenja, a većini ljudi smetaju samo određene vrste, dok druge mogu da jedu bez teškoća. Kod alergija na ribu treba pripaziti i na jaja i piletinu.
Alergija na meso
Alergija na meso je retka, ali se najčešće javlja na piletinu i teletinu, jer su te životinje češće lečene penicilinima i drugim lekovima. Tu se radi o alergiji na lekove, a ne na proteine iz mesa. Zbog toga se alergičarima preporučuje meso divljači.
Pročitajte još: Sigurno ste pogrešno radili: Ranu nikada ne ispirajte alkoholom!
Voće i povrće
Alergija na razne vrste povrća je česta, i to na mahunarke, celer, šargarepu, paradajz, ređe na krompir. Od voća, česta je alergija na agrume i jagode, ređe na breskve i mandarine. Takođe se javlja i unakrsna alergija na pomorandže i mandarine, kao i jabuke i maline.
Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU