Oglas
· · Komentari: 0
ZDRAVLJE

Da li je preosetljivost na hranu bolest?

Preosetljivost na hranu veoma teško se može ustanoviti

1615911683_disease-4392168_640.jpg
Foto: Pixabay
Oglas

Jedno britansko udruženje ne priznaje tvrdnje, da su alergije umišljena bolest. Dok mali broj lekara smatra da je sve dolazi iz glave, većina stručnjaka ipak tvrdi da su alergije i netolerancija na hranu stvaran problem, ali da je veoma teško uočiti ih.

Pročitajte još: Uzimanje ČOKOLADE sat vremena nakon buđenja topi masnoću, a evo zašto je dobro da je grickate i pred spavanje!

Alergije uključuju reakciju imunog sistema, pa ih je lako otkriti testiranjem, dok za preosetljivosti nije baš lako.

Kada simptomi preosetljivosti na hranu uključuju pojačan umor, nadutost, promene raspoloženja i migrenu, teško je otkriti njihov uzrok. Jedini način prepoznavanja je izbegavati sumnjivu hranu najmanje mesec dana - ako simptomi nestanu, najverovatnije je reč o nepodnošenju hrane.

Veštački dodaci

Konzervansi, boje i dodaci hrani mogu da izazovu alergije. Koliko su te alergija zaista učestale, nije poznato, jer se zbog manjkavih testova ređe dokazuju. Reakcije najčešće izazivaju konzervans natrijum-benzoat, žuta boja tarazin i zaslađivač aspartam.

Alergija na jaja

Češća je alergija na belance, nego na žumance jajeta. Alergični na jaja često imaju pozitivne kožne alergijske testove i na piletinu. Treba izbaciti sve namirnice pripremljene s jajima (testenina, rezanci, mleveno meso i majonez).

Riba, plodovi mora

Ribe, rakovi i školjke izazivaju i alergije i reakcije nepodnošenja, a većini ljudi smetaju samo određene vrste, dok druge mogu da jedu bez teškoća. Kod alergija na ribu treba pripaziti i na jaja i piletinu.

Alergija na meso

Alergija na meso je retka, ali se najčešće javlja na piletinu i teletinu, jer su te životinje češće lečene penicilinima i drugim lekovima. Tu se radi o alergiji na lekove, a ne na proteine iz mesa. Zbog toga se alergičarima preporučuje meso divljači.

Pročitajte još: Sigurno ste pogrešno radili: Ranu nikada ne ispirajte alkoholom!

 

Voće i povrće

Alergija na razne vrste povrća je česta, i to na mahunarke, celer, šargarepu, paradajz, ređe na krompir. Od voća, česta je alergija na agrume i jagode, ređe na breskve i mandarine. Takođe se javlja i unakrsna alergija na pomorandže i mandarine, kao i jabuke i maline.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas