Обавезно треба да се нађе на трпезаријском столу.
Уколико сте се питали шта је то што ће вас чувати од прехладе, покренути успавана црева, а уједно и освежити, прави одговор је ротквица. Сазнајте које су њене благодети:
1. Заштитник тела
Ротквица (лат. Рапханус сативус) потиче из Азије где се узгајала и брала још пре 3000 година. Црвена боја ротквице потиче од пигмента антоцијана. Ова материја је снажан антиоксиданс који чува ћелије тела од распадања и гарантује здравље целог тела.
2. Подстиче пробаву
Љуткасти укус ротквице подстиче лучење желудачних сокова, због чега се обично служи у облику салата или напитака, односно као аперитив који отвара апетит.
Уз то покреће пробаву и рад црева, а посебно се препоручује особама које имају проблема с тврдом столицом.
3. Савезник фит форме
У сто грама ротквица налази се тек 16 калорија јер већину плода чини вода. Не чуди стога што у овој љуткастој намирници можете уживати без задршке чак и ако држите дијету. Ово је поврће одличан извор витамина Ц, дијеталних влакана, калијума и фолата, који дају енергију и јачају имунитет.
4. Антибактеријско 'оружје'
Сок од свеже ротквице цедили су наши стари за лечење жучи, а показао се посебно корисним у излучивању слузи из дисајних органа током сезонских болести, бронхитиса и грипа.
Неки стручњаци тврде да је, уз њена антибактеријска својства, и моћно оружје против кашља и главобоља.
5. Чувар јетре
Ротквица садржи материје које неутрализују билирубин у јетри због чега се намеће као одлично средство у борби против жутице. Уз то је одлична намирнице за подстицање пролећне детоксикације – без обзира једете ли ју сирову, од ње цедите сок или додајте неким комплексним напицима за чишћење организма од накупљених токсина.
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ