Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Ако ове напитке пијате увече, постоји велика могућност да нећете моћи да заспите

Познато је да не треба конзумирати ништа што садржи кофеин, али оно што неки људи не знају јесте да је потребно избегавати и алкохол.

1725278411_shutterstock_265632770.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Иако се чини да ћете брже заспати након неколико чашица, заправо алкохол није добар за ваш целокупни сан. Наиме, стручњаци из Бед Кингдома наводе да су алкохол и никотин на врху пописа када је реч о неквалитетном сну.

- Док вам алкохол често може помоћи да брже заспите, испијање истог пре спавања може узроковати фрагментиран сан и може бити узрок честих буђења током ноћи - наводе.

Истичу како су студије откриле да пијење алкохола унутар четири сата пре спавања може негативно утицати на континуитет и трајање сна, што доводи до тога да се чешће будите и борите се са поново заспите.

- Ако имате проблема с спавањем након вечерњег пића, покушајте попити последње пиће отприлике четири сата пре одласка у кревет како бисте били сигурни да је ваше тело имало довољно времена за пробаву и метаболизацију алкохола пре него што покушате заспати - додали су.

Истраживања су показала да конзумирање никотина пре сна може довести до несанице јер омета способност вашег тела да утоне у сан. Кофеин делује тако да блокира учинке аденозина, неуротрансмитера који се природно накупља у телу током дана и ствара притисак за спавање.

Иако је опште познато да кофеин може пореметити ваш сан, можда нисте свесни колико се дуго заправо задржава у вашем телу. Студија објављена у Натионал Либрарy оф Медицине је открила да је потребно отприлике пет сати да половина кофеина напусти ваше тело.

Важно је истакнути да ако несаница утиче на ваш свакодневни живот и представља проблем дуже од месец дана, а није повезана с фактором попут конзумације алкохола и никотина, стручњаци препоручују да закажете преглед код лекара опште праксе.

(Клиx.ба)

БОНУС ВИДЕО

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas