Права храна утиче на наше ментално здравље, на нашу продуктивност и позитивну енергију.
Одређена храна има пуно хранљивих састојака потребних за стварање, заштиту и опоравак можданих ћелија. Такође, оне нам помажу да боље учимо и памтимо, подстичу нашу мотивисаност и расположење, а доприносе и опуштености!
Неке од ових намирница познате су по својој дугогодишњој здравој репутацији, док су друге тек недавно препознате.
Прочитајте још: Отворите фрижидер и ове НАМИРНИЦЕ ОДМАХ ПОБАЦАЈТЕ! Ево који је рок њиховог трајања
1. Масна риба
Кад људи говоре о храни за мозак, масна риба често је на врху листе. У ову врсту рибе спадају лосос, пастрмка и сардине, а све су богати извори омега-3 масних киселина.
Отприлике 60% мозга састоји се од масти, а половина те масти је врста омега-3.
Фото: Депозит
Једно је истраживање показало да људи који су редовно јели кувану или печену рибу имају више сиве масе у мозгу. Сива маса садржи већину неуронских ћелија које контролишу доношење одлука, памћење и осећања.
Све у свему, масна риба је одличан избор за здравље мозга!
Прочитајте још: НАВАЛИТЕ! Ове НАМИРНИЦЕ замењују слаткише
2. Кафа
Ако је кафа твој савезник за почетак доброг јутра, онда је ово јако добра вест за тебе! Два главна састојка кафе су: кофеин и антиоксиданти, који помажу мозгу. Кофен има низ позитивних учинака на мозак: повећано будно стање, побољшано расположење, појачана концентрација.
Дуготрајно пијење кафе такође је повезано са смањеним ризиком од неуролошких болести, попут Паркинсонове и Алцхајмерове болести
3. Боровнице
Оне пружају бројне здравствене бенефите, посебно укључујући оне које су добри за твој мозак. Оне садрже велику количину антиоксиданата, који позитивно делују у борби против стреса и упала, као и стања која могу допринети старењу мозга и неуродегенеративним болестима.
Прочитајте још: Ово су намирнице које НЕМАЈУ РОК ТРАЈАЊА
Истраживања на животињама показала су да боровнице помажу у побољшању памћења, а могу чак и одложити краткорични губитак памћења
4. Семенке бундеве
Семенке бундеве садрже снажне антиоксидате који штите тело и мозак од оштећења слободним радикалима. Такође су добар извор магнезијума, гвожђа, цинка и бакра.
Свака од ових хранљивих ствари важна је за здравље мозга, који доприносе нормалној фунцији мозга, утичу на неуролошка стања, и одлажу добијање неких болести.
Прочитајте још: Важно је како почињете дан: Ове намирнице ЗА ДОРУЧАК треба избегавати
5. Тамна чоколада
Тамна чоколада и какао садрже неколико састојака који доприносе раду мозга, укључујући флавоноиде, кофеин и антиоксиданте.
Флавоноиди су полифеноли веома заступљени у плодовима, поврћу и у неким биљкама
У једном истраживању које је обухватило преко 900 испитаника, они који су јели чоколаду чешће су се боље снашли у низу менталних задатака, укључујући неке који укључују памћење, од оних који су је ретко јели.
Прочитајте још: Намирнице у ФРИЖИДЕРУ брзо изгибе свежину? Можда не знате ОВАЈ ТРИК
6. Орашасти плодови
Истраживање је показало да једење орашастих плодова може побољшати маркере здравља срца, а имати здраво срце повезано је са здравим мозгом. Истраживање из 2014. године показало је да орашасти плодови могу побољшати рад мозга, па чак и помоћи у превенцији неуродегенеративних болести.
Друго велико истраживање показало је да су жене које су редовно јеле орашасте плодове током неколико година имале оштрије памћење, од оних који то нису
Витамин Е штити мембране од оштећења слободним радикалима, помажући успореном менталном пропадању.
7. Јаја
Јаја су добар извор неколико храњивих састојака повезаних са здрављем мозга, укључујући витамине Б6 и Б12, фолате и колин.
Прочитајте још: Ову храну НИКАДА не загревајте у микроталасној
Два истраживања показала су да су већи уноси холина повезани са бољим памћењем и менталном функцијом. Ипак, многи људи немају довољно колина у исхрани. Јести јаје је једноставан начин за добијање колина са обзиром да су жуманца међу најбољим изворима овог хранљивог састојка.
Довољан унос колина је 425 мг дневно за жене и 550 мг дневно за мушкарце - једно жуманце садржи 112 мг
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ