Смокве, укусни плодови листопадног дрвећа из рода фикуса, већ неколико векова су део људске исхране.
Смокве могу да се конзумирају свеже или осушене, а њихова природна слаткоћа чини их савршеном заменом за шећер у колачима и тортама. Љубичаста или зелена кора смокви је једнако јестива као и њихова розикаста унутрашњост. Осим што су укусне, оне су и веома здраве, о чему ћемо више рећи у наредним редовима…
Прочитајте још: Научници добили ШОКАНТНЕ податке: СРЕЋНИМ ЉУДИМА је мозак другачији!
Смокве садрже неопходне хранљиве материје за наш организам
Оне су одличан извор калцијума, магнезијума, гвожђа, и витамина А, К и Б6. Пуне су влакана, фенола и флавоноида, и садрже велику количину антиоксиданаса који спречавају и умањују штету коју на ћелијама праве слободни радикали.
Добре су за дијабетичаре
Мада имају висок садржај природног шећера, смокве уопште нису лоше за дијабетичаре. Студија из 1998. је открила да умерена конзумација ове воћке смањује потребу за инсулином за 12%.
Фото: Депосит
Смокве подстичу боље варење
Оне се већ дуго времена користе као природни лек код проблема са затвором. То је зато што садрже растворљива влакна, која су добра за здравље ваших црева.
Прочитајте још: Дневно нам кроз главу прође 6.200 мисли, а њихово МЕРЕЊЕ може да ПРЕДВИДИ човекову ЛИЧНОСТ
Добре су за кожу
Креме које у свом саставу имају екстракте сувих смокви помажу у борби против екцема и суве коже. Због садржаја антиоксиданаса у смоквама, оне су такође добар савезник и против бора.
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ