Симптоми кандидијазе су надимање стомака, кожни осип, гљивичне инфекције и општа слабост.
Постоје намирнице које су доказано делотворне у борби против гљивичне инфекције органа за варење. Откријте како се изборити против кандиде у устима и цревима.
Шта изазива кандидијазу?
Кандида (Цандида албицанс) је врста гљивице која је природно присутна у усној дупљи, слузници вагине и у гастроинтестиналном тракту и, уколико је на нормалном нивоу, не узрокује никакве проблеме. Међутим, неправилна исхрана, прекомерно конзумирање алкохола, стрес и нарушено варење могу проузроковати раст кандиде. Тада и здравље може бити на различите начине погођено. Симптоми кандидијазе су надимање стомака, кожни осип, гљивичне инфекције и општа слабост.
Прочитајте још: ЧУВЕНИ лекар МОЛОХОВ се куне у КРАЉА ЈЕСЕНИ и ЦАРА ЗИМЕ: Руси лече 20 БОЛЕСТИ белим кореном!
Исхрана која спречава намножавање кандиде
Да бисте заштитили своје здравље од ове гљивице, избегавајте конзумирање воћа са високим садржајем (природног) шећера, угљених хидрата, алкохола, млечних производа и шећера у било којој форми – укључујући и мед. У случају да вам је потврђена кандидијаза, укључите ове здраве намирнице у исхрану:
Исхрана треба да вам буде базирана на посном месу, риби, пилетини, поврћу без скроба и здравим мастима.
Кокосово уље
Ово уље садржи веће количине три киселине – капрична, каприлична и лаурична киселина - које могу да зауставе раст кандиде и других патогена. Лаурична киселина из кокоса је такође ефикасна у третирању раница у усној шупљини.
Испробајте: Кувајте шпарглу, бели и црни лук, бадем у кокосовом уљу на нижој температури; помешајте кокосово уље од средњих ланаца триглицерида са неколико капи уља менте и ову мешавину мућкајте у устима два пута дневно.
Прочитајте још: Кошта 40 динара и ПРОВЕРЕН је зимски руски лек за подизање имунитета
Куркума
Овај зачин садржи куркумин, материју антиупалног и антигљивичног дејства, који може да заустави раст кандиде и заштити од гљивичних инфекција. У једној студији је утврђено да куркумин спречава да се гљивице задржавају у усној шупљини.
Испробајте: Динстајте прокељ, црвену паприку, црни лук са исецканим свежим кореном ђумбира, куркумом и црним бибером; поспите боранију мешавином карија, црног бибера у праху и уља и грилујте је.
Фото: Депосит
Бели лук
Када се бели лук згњечи или исецка, ослобађа се алицин, састојак који доказано зауставља раст гљивица у устима. Будући да се алицин разграђује на високим температурама, најбоље је јести свеж бели лук кад год је то могуће.
Испробајте: Згњечите целе ченове белог лука и помешајте их са кокосовим уљем и самлевеном мирођијом или мајчином душицом и користите то као прелив за кувано поврће. Ситно исецкајте бели лук и помешајте га с јабуковим сирћетом, маслиновим уљем и исецканом мајчином душицом и користите као прелив за салате.
Прочитајте још: Руски травар ДМИТРИ: Мушкарци, не купујте скупе препарате, ОВА БИЉКА спречава ЋЕЛАВОСТ
Ђумбир
Има снажно антимикробно дејство и може да заустави раст кандиде и других патогена.
Испробајте: Ситно изрендајте свежи корен ђумбира и помешајте га са јабуковим сирћетом и сусамовим уљем у укусан салатни прелив. Кувајте на умереној температури изрендани корен ђумбира и изрендане тиквице, а потом их сервирајте са исецканим младим луком, клицама пасуља, исецканим босиљком и љутим папричицама.
Кељ
Кељ је богат влакнима, која су савршена храна за корисне цревне бактерије. Притом садржи специфичне материје које кандида не воли. Кандидијазу спречавају и следеће намирнице: прокељ, спанаћ, рукола, купус, броколи, целер, боранија, краставац, патлиџан, црни лук и тиквице.
Прочитајте још: Бели лук и ђумбир: Овога пута није ЛЕК за грло и прехладу, већ за ГЉИВИЦЕ НА НОКТИМА
Испробајте: Издинстајте исечене листове кеља и танке колутове печурки у кокосовом уљу, а потом поспите врло ситно исецканим белим луком. Прелијте четвртине главице ендивије и колутове празилука маслиновим уљем и грилујте их док не омекшају.
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ