Simptomi kandidijaze su nadimanje stomaka, kožni osip, gljivične infekcije i opšta slabost.
Postoje namirnice koje su dokazano delotvorne u borbi protiv gljivične infekcije organa za varenje. Otkrijte kako se izboriti protiv kandide u ustima i crevima.
Šta izaziva kandidijazu?
Kandida (Candida albicans) je vrsta gljivice koja je prirodno prisutna u usnoj duplji, sluznici vagine i u gastrointestinalnom traktu i, ukoliko je na normalnom nivou, ne uzrokuje nikakve probleme. Međutim, nepravilna ishrana, prekomerno konzumiranje alkohola, stres i narušeno varenje mogu prouzrokovati rast kandide. Tada i zdravlje može biti na različite načine pogođeno. Simptomi kandidijaze su nadimanje stomaka, kožni osip, gljivične infekcije i opšta slabost.
Pročitajte još: ČUVENI lekar MOLOHOV se kune u KRALJA JESENI i CARA ZIME: Rusi leče 20 BOLESTI belim korenom!
Ishrana koja sprečava namnožavanje kandide
Da biste zaštitili svoje zdravlje od ove gljivice, izbegavajte konzumiranje voća sa visokim sadržajem (prirodnog) šećera, ugljenih hidrata, alkohola, mlečnih proizvoda i šećera u bilo kojoj formi – uključujući i med. U slučaju da vam je potvrđena kandidijaza, uključite ove zdrave namirnice u ishranu:
Ishrana treba da vam bude bazirana na posnom mesu, ribi, piletini, povrću bez skroba i zdravim mastima.
Kokosovo ulje
Ovo ulje sadrži veće količine tri kiseline – kaprična, kaprilična i laurična kiselina - koje mogu da zaustave rast kandide i drugih patogena. Laurična kiselina iz kokosa je takođe efikasna u tretiranju ranica u usnoj šupljini.
Isprobajte: Kuvajte šparglu, beli i crni luk, badem u kokosovom ulju na nižoj temperaturi; pomešajte kokosovo ulje od srednjih lanaca triglicerida sa nekoliko kapi ulja mente i ovu mešavinu mućkajte u ustima dva puta dnevno.
Pročitajte još: Košta 40 dinara i PROVEREN je zimski ruski lek za podizanje imuniteta
Kurkuma
Ovaj začin sadrži kurkumin, materiju antiupalnog i antigljivičnog dejstva, koji može da zaustavi rast kandide i zaštiti od gljivičnih infekcija. U jednoj studiji je utvrđeno da kurkumin sprečava da se gljivice zadržavaju u usnoj šupljini.
Isprobajte: Dinstajte prokelj, crvenu papriku, crni luk sa iseckanim svežim korenom đumbira, kurkumom i crnim biberom; pospite boraniju mešavinom karija, crnog bibera u prahu i ulja i grilujte je.
Foto: Deposit
Beli luk
Kada se beli luk zgnječi ili isecka, oslobađa se alicin, sastojak koji dokazano zaustavlja rast gljivica u ustima. Budući da se alicin razgrađuje na visokim temperaturama, najbolje je jesti svež beli luk kad god je to moguće.
Isprobajte: Zgnječite cele čenove belog luka i pomešajte ih sa kokosovim uljem i samlevenom mirođijom ili majčinom dušicom i koristite to kao preliv za kuvano povrće. Sitno iseckajte beli luk i pomešajte ga s jabukovim sirćetom, maslinovim uljem i iseckanom majčinom dušicom i koristite kao preliv za salate.
Pročitajte još: Ruski travar DMITRI: Muškarci, ne kupujte skupe preparate, OVA BILJKA sprečava ĆELAVOST
Đumbir
Ima snažno antimikrobno dejstvo i može da zaustavi rast kandide i drugih patogena.
Isprobajte: Sitno izrendajte sveži koren đumbira i pomešajte ga sa jabukovim sirćetom i susamovim uljem u ukusan salatni preliv. Kuvajte na umerenoj temperaturi izrendani koren đumbira i izrendane tikvice, a potom ih servirajte sa iseckanim mladim lukom, klicama pasulja, iseckanim bosiljkom i ljutim papričicama.
Kelj
Kelj je bogat vlaknima, koja su savršena hrana za korisne crevne bakterije. Pritom sadrži specifične materije koje kandida ne voli. Kandidijazu sprečavaju i sledeće namirnice: prokelj, spanać, rukola, kupus, brokoli, celer, boranija, krastavac, patlidžan, crni luk i tikvice.
Pročitajte još: Beli luk i đumbir: Ovoga puta nije LEK za grlo i prehladu, već za GLJIVICE NA NOKTIMA
Isprobajte: Izdinstajte isečene listove kelja i tanke kolutove pečurki u kokosovom ulju, a potom pospite vrlo sitno iseckanim belim lukom. Prelijte četvrtine glavice endivije i kolutove praziluka maslinovim uljem i grilujte ih dok ne omekšaju.
Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU