Током врелих летњих месеци нема бољег "зеленог" освежења од краставца.
![1594889149_salad-2756467_1280.jpg](/cache/images/b/5/d/6/2/b5d62bad030253c0c7e65a487736444c72f3a233.jpg)
Вода чини чак 96 посто овог поврћа, па ће, ако га редовно једете, организам бити хидриран све време. "Лајф стајл" форсира и зелени сок од овог поврћа, па је "смути" са краставцем идеалан за почетак дана...
Прочитајте још: Лече АКНЕ, уклањају НЕСАНИЦУ, појачава жељу за СЕКСОМ и још 7 РАЗЛОГА зашто их треба јести
Ајурведа учи да се конзумацијом овог поврћа подстиче отпуштање вишка топлоте из виталних органа. Обилују влакнима и водом, а имају мало калорија (само 16 у 100г), па су прави избор за оне који на здрав начин желе да изгубе вишак килограма. Подстичу пробаву, јер у кори имају нетопива влакна која помажу да се сварена храна брже креће кроз црева и елиминише отпад из организма.
У краставцима су и топива влакна која током пробаве попримају структуру гела, што даје дужи осећај ситости.
Прочитајте још: Користи се у козметици, хигијени и ИСХРАНИ: Моћ ЧУДЕСНЕ биљке која датира још ПРЕ НОВЕ ЕРЕ
Свеж, садржи лигнане и кукурбитацине - биоактивне супстанце које имају снажно заштитно дејство на здравље. Студије су показале да лигнани у краставцима делују против рака – јајника, простате и дојке, а чувају и здравље срца.
Одличан борац против срчаних обољења и рака!
![](/gallery/storage/Ljubisavljevi%C4%87/cucumbers-5279124_1280.jpg)
Научници су изненађени учинком кукурбитацина да сматрају да ће се у будућности користити као лек против рака, јер "кочи" раст ћелија карцинома. Доказано је да кукурбитацини Б могу уништити чак 80 посто рака панкреаса.
Прочитајте још: Рукола салата са БРЕСКВАМА
Краставци могу смањити хипертензију и хипергликемију, а имају и јака антиоксидантна и антиалергијска својства. Осим витамина Ц, садрже и флавоноиде, попут кверцетина и кемферола и утичу на здравље коже. Делују против дијабетеса, смањују ниво холестерола, штите здравље мозга, чувају здравље зглобова, ублажавају артритис, смањују стрес...