Куркума се одавно користи у азијској кухињи и медицини, али све више проналази свој пут до европских и осталих кухиња и полица са зачинима.
Ова биљка најпознатија је као зачин за многа јела, али је она много више од тога. Не само да додаје занимљиву арому свуда где се нађе, веће има и велике користи за здравље и још увек се откривају нове.
Прочитајте још: Умор, нестабилна тежина, проблеми са здрављем: Шта све указује на то да се мало крећемо?
Куркума је иначе биљка од чијег се корена прави препознатљиви наранџасти прах, а састојак који је чини тако здравом је куркумин. Она је сродна биљка ђумбиру, због чега су и визуелно њихови корени налик један другом. Осим што се може користити као зачин у праху, може се конзумирати и у виду чаја, и то на два начина. Један је да насецкате део корена и ставите га у кључалу воду, а други је да у исту ту воду сипате прах који бисте иначе користили као зачин у јелима, уз додатак ђумбира и меда по жељи. Који су све то здрави ефекти овог чаја, прочитајте у наставку.
Фото: Депосит
Јача имуни систем и спречава упале
Помаже ћелијама имуног система да остану здраве и обављају свој посао, односно боре се против прехладе и других болести. Куркумин уједно помаже у спречавању упала и олакшава симптоме повезане са алергијама, псоријазом, дијабетесом, кардиоваскуларним болестима, депресијом, артритисом и чак Алцхајмеровом болешћу.
Куркумин делује као моћан антиоксидант који неутралише штетне слободне радикале и тако доприноси балансу у организму.
Побољшава расположење
Не само да је куркума корисна за људе који већ имају здравствене проблеме, већ и за оне потпуно здраве. Куркумин ублажава напетост у мишићима и нека истраживања показала су да позитивно утиче на наше расположење, а уједно добро утиче на концентрацију и памћење.
Прочитајте још: Митесери, акне и остала ЗЛА на лицу: Три ЗАКОНА која морају тинејџери да поштују
Штити јетру и побољшава метаболичко здравље
Јетра је веома важан орган и треба је штитити што више можемо, а чини се да уношење куркуме дефинитивно помаже у томе. Осим тога, куркумин снижава ниво шећера у крви и крвни притисак и посредно утиче на спречавање гојазности. Свакако је потребно више истраживања са конкретнијим детаљима, али шоља овог топлог напитка макар с времена на време и те како је добра за наше тело.
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ