Време је за мандарине! Првобитно су узгајане у Азији, а онда су пронашле пут до свих земаља света.
Мандарине припадају цитрусима, а у поређењу са поморанџама, мандарине су мање, садрже више воде и имају мање киселине и шећера. Мандарине имају релативно мало угљених хидрата у поређењу са другим врстама воћа, али због њихове величине лако можемо да поједемо више него што је препоручено.
Једна мандарина мање величине ( око 76 г) садржи 40 калорија, 0,6 г протеина, 10,1 г угљених хидрата и 0,2 г масти. Мандарине су одличан извор витамина Ц, тиамина и фолне киселине.
Прочитајте још: Магична КРУШКА: Ево зашто се ова воћка вековима користи у НАРОДНОЈ МЕДИЦИНИ (РЕЦЕПТИ)
Угљени хидрати у мандаринама
Већина угљених хидрата у мандаринама потиче од природних шећера: фруктозе, глукозе и сахарозе. Једна мала мандарина садржи 5% ваших потреба за дијеталним влакнима. Влакна у мандаринама, као и многи други цитруси, су растворљива, што их чини корисним за успоравање варења. Растворљива влакна такође помажу у стабилизацији глукозе у крви и снижавању нивоа холестерола. Добре су и због тога јер имају веома мало масти, садрже занемарљиве количине мононезасићених, полинезасићених и засићених масних киселина.
Прочитајте још: Чему служи ВИТАМИН А? Овако утиче на кожу
Витамини и минерали у мандаринама
Једна мала мандарина обезбеђује 34% вашег дневног уноса витамина Ц. Такође ћете да добијете 10% дневног уноса витамина А. Садрже и мале количине тиамина, витамина Б6 и фолата. Такође имају мале количине минерала, укључујући калијум, калцијум, магнезијум и гвожђе.
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ