Vreme je za mandarine! Prvobitno su uzgajane u Aziji, a onda su pronašle put do svih zemalja sveta.
Mandarine pripadaju citrusima, a u poređenju sa pomorandžama, mandarine su manje, sadrže više vode i imaju manje kiseline i šećera. Mandarine imaju relativno malo ugljenih hidrata u poređenju sa drugim vrstama voća, ali zbog njihove veličine lako možemo da pojedemo više nego što je preporučeno.
Jedna mandarina manje veličine ( oko 76 g) sadrži 40 kalorija, 0,6 g proteina, 10,1 g ugljenih hidrata i 0,2 g masti. Mandarine su odličan izvor vitamina C, tiamina i folne kiseline.
Pročitajte još: Magična KRUŠKA: Evo zašto se ova voćka vekovima koristi u NARODNOJ MEDICINI (RECEPTI)
Ugljeni hidrati u mandarinama
Većina ugljenih hidrata u mandarinama potiče od prirodnih šećera: fruktoze, glukoze i saharoze. Jedna mala mandarina sadrži 5% vaših potreba za dijetalnim vlaknima. Vlakna u mandarinama, kao i mnogi drugi citrusi, su rastvorljiva, što ih čini korisnim za usporavanje varenja. Rastvorljiva vlakna takođe pomažu u stabilizaciji glukoze u krvi i snižavanju nivoa holesterola. Dobre su i zbog toga jer imaju veoma malo masti, sadrže zanemarljive količine mononezasićenih, polinezasićenih i zasićenih masnih kiselina.
Pročitajte još: Čemu služi VITAMIN A? Ovako utiče na kožu
Vitamini i minerali u mandarinama
Jedna mala mandarina obezbeđuje 34% vašeg dnevnog unosa vitamina C. Takođe ćete da dobijete 10% dnevnog unosa vitamina A. Sadrže i male količine tiamina, vitamina B6 i folata. Takođe imaju male količine minerala, uključujući kalijum, kalcijum, magnezijum i gvožđe.
Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU